Strony

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kuchnia Hyperborei




Hyperborejczycy uprawiali głównie jęczmień, żyto, owies, w mniejszym stopniu – pszenicę. Ich przysmakiem był razowy chleb ze smalcem.
Zupy: grochówka, barszcz z kołdunami, rosół z kołdunami, ucha, czosnkowa, gulaszowa, ogórkowa, dyniowa, chrzanowa (do dziś stanowi wielki przysmak leśnych ludzi z lasów Polski), solanka, kapuśniak (zwany też w różnych rejonach ,,kapustnicą'', albo ,,šči''), liczne chłodniki
Dania mięsne: udziec barani, pieczeń z osła (zwierzęcia składanego w ofierze Apollowi), prosię nadziewane kaszą, udziec wołowy, pieczeń z jelenia, płetwy foki, kiełbasa z wieloryba, kaszanka, kiełbasa wieprzowa, kabanosy, ogon bobra, łapy niedźwiedzia, chrapy łosia w galarecie, kurze nogi, sarnina, pardwa z rożna, pulpety z żurawiną, kozina, konina, kotlety schabowe i mielone, gotowana wieprzowina, kaszanka w cieście, flaki na oleju.
Dania rybne: 40 dań z łososia, kawior, jesiotr w koprze, wędzone makrele, śledzie i węgorze, smażony karp, pulpety ze szczupaka, sum w kurkach, smażone minogi, dorsze, flądry i halibuty, rolmopsy, śledzie w śmietanie z cebulą i chlebem z masłem, karasie w śmietanie, smażone okonie, liny i pstrągi, skruszały rekin, rekin smażony.
Owoce morza: raki, kraby, homary, omułki.
Jaja: jajecznica z bekonem i szczypiorkiem.
Nabiał: sery kozie i owcze, ser szafirowy, twaróg z rzodkiewką, maślanka, żętyca.
Dania z warzyw: kiszona kapusta i ogórki (na Atlantydzie i Lemurii nikt za nic nie zjadły kiszonego ogórka), ćwikła z chrzanem, surówka z buraków, z białej i czerwonej kapusty, bigos, groch z kapustą, mizeria (zapożyczona z kuchni Atlantydy), smażona cebula, sałata ze śmietaną, sałata z sosem octowym, marynowany kalafior, surówka z rzepy, pieczona rzepa.
Owoce: liczne konfitury, a także jedzone na surowo jabłka (spożywano też jabłka pieczone), gruszki, śliwki (również w postaci suszonej), wiśnie, czereśnie, jagody, w tym żurawina.
Grzyby: pieczarki i inne jadalne grzyby jedzono smażone z dodatkiem chleba lub kaszy, albo marynowane.
Orzechy: orzechy laskowe w miodzie, a ponadto robiono ciasto z … żołędzi.
Przyprawy: sól, pieprz, miód, cebula, czosnek, chrzan, sporadycznie sprowadzane z Lemurii rzadkie przyprawy korzenne na wagę złota.
Sosy: pieczeniowy, śmietanowy, szary cebulowy, rybny, chrzanowy.
Kasza: W Hyperborei jedzono ogromne ilości kaszy gryczanej i w mniejszym stopniu – manny i to nawet w czasie uczt królewskich (panu Martinusowi ov Simcassowi by się to spodobało, bo uważa, że kasza jest bardzo zdrowa). Ryż sprowadzany przez kupców z Lemurii i Atlantydy był na wagę złota.
Makarony: makaron z gulaszem.
Pierogi: ok. 100 rodzajów pierogów (w tym pierogi z żurawiną, pigwą, agrestem, owczym serem, mięsem raków i łososi), a także pyzy z mięsem i knedle ze śliwkami.
Naleśniki: naleśniki z twarogiem, żurawiną, nadzieniem gruszkowym, koniecznie z dużą ilością bitej śmietany.
Słodycze: makowiec, sernik z odrobiną soli, obwarzanki, andruty, pierniki, kołacze z miodem, pączki z dżemem
Alkohole: 90 rodzajów piwa, wódka z chrzanem, cytryną i pieprzem, śliwowica, wódka żmijówka, orzechówka i piernikówka1, importowane zielone wino.
Napoje bezalkoholowe: kwas chlebowy, oskoła.




1 Ten ostatni rodzaj wódki pędził Jakub Wędrowycz z resztek wysadzonego w powietrze domku Baby Jagi (A. Pilipiuk ,,Wieszać każdy może..'')

Kuchnia Lemurii

,,... Był to Wiek Magii, czasy, w których potężni Magowie zmagali się z falami ciemności, starającymi się rozpiąć swe mroczne skrzydła nad ziemią ludzi. Świat nie zobaczy już takich czarów, które były już stare, gdy Lemuria była młoda, a sztandary Matki Imperiów łopotały dumnie nad Egiptem, Atlantydą i czerwonymi jak róże miastami Majów...’’ – Lin Carter ,,Czarnoksiężnik z Lemurii’’.



Kuchnia Atlantów wiele zaczerpnęła z kuchni Lemurii. Podstawowe zboża uprawiane na Lemurii to ryż, a także pszenica, proso i sorgo. Lemuryjski chleb miał postać podpłomyków.
Zupy: zupa z zielonych bananów, ze ślimaków, rosół lemuryjski (dziś znany jako rosół arabski), zupa krabowa, krewetkowa, żółwiowa, zupa z kalmarów i małży, zupa z ciecierzycy, grzybowa.
Dania mięsne: kiełbasa z imbirem, udziec tapira czaprakowatego, pieczeń z renifera (Lemuryjczycy sprowadzili renifery z Hyperborei), pieczeń z dromadera, kozina curry, baranina w cieście, kiełbasa z baraniny, kebab z jagnięciny, kebab z kurczaka, kebab wieprzowy, szynka z babirussy (zapożyczona z kuchni Rutas), kurczak w cieście, kurczak curry, kaczka w cieście, królik w sosie czosnkowym z kuskusem, 14 rodzajów szaszłyków, kurczak gotowany w mleczku kokosowym, pieczeń z olbrzymiego żółwia, pytony i kobry pieczone w popiele, smażony waran, żabie udka, szczur smażony w oleju kokosowym, pieczona rudawka serwowana z bananami i pomarańczami, mózg małpy.
Dania rybne: 40 dań z tuńczyka, rekin smażony z ananasem, pieczone koniki morskie
Owoce morza i dania z lądowych bezkręgowców: krab w cieście, krewetki w cieście, kalmary w cieście, szaszłyki z bananów i owoców morza, pasta krewetkowa, langusta curry, trepang (danie ze strzykwy), surowe macki ośmiornicy (jeszcze żywe i ruszające się w żołądku), suszone i solone stonogi, pieczone skorpiony i tarantule, gąsienice jedwabników, świerszcze
Jaja: Na Lemurii oprócz jaj kurzych spożywano jaja kaczek, strusi i kazuarów. Jedzono jaja kacze i kurze z zarodkiem w środku, jaja stuletnie, oraz ,,jaskółcze gniazda'', czyli gniazda ptaków salangan zrobione z wyschniętej, ptasiej śliny.
Nabiał: sery kozie i owcze, ajran, kumys, jogurt z owocami
Dania warzywne: ryż z warzywami, makaron z warzywami, ogórki nadziewane ryżem, nadziewane bakłażany, kim - czi 
Owoce: arbuzy, melony, figi, granaty, winogrona, banany, kiwi, mango, mangostany, papaje, duriany, liczi. Popularnymi deserami są banany i ananasy w cieście.
Grzyby: grzyby mun i shitake w cieście
Orzechy: wiórki kokosowe, lody kokosowe, sos orzechowy
Przyprawy: sól, przyprawy korzenne, miód, cukier z trzciny cukrowej, skórka pomarańczy, kardamon, trawa cytrynowa oraz curry w barwach żółtej, pomarańczowej, zielonej, niebieskiej, różowej, tęczowej, fioletowej i czarnej (to ostatnie curry zostało zapożyczone z kuchni Mu).
Sosy: sojowy, wasabi, czosnkowy, jogurtowy z koperkiem, cebulowy, paprykowy
Dania z ryżu i kaszy: sajgonki, kasza kuskus
Makaron: makaron sojowy z owocami morza, drobiem, jajkiem, warzywami, mięsem.
Dania mączne: musaka serwowana na zimno.
Słodycze: chałwa, liczne lody i sorbety, w tym lody o smaku … serowym, bakalie, sezamki
Alkohole: wódka ryżowa, wino (czerwone, różowe, zielone, niebieskie i fioletowe), pina colada, rum, piwo imbirowe, kumys (biały, czarny i różowy)
Napoje bezalkoholowe: mleczko kokosowe, soki.