Sposób odżywiania się dzieli zwierzęta na trzy kategorie: wszystkożerne, roślinożerne i mięsożerne. Tymi ostatnimi zajmę się w tym artykule. Oprócz drapieżców ,,klasycznych'' wyróżniamy rozliczne specjalizacje pokarmowe: bakteriożerne (bakterie nie są zwierzętami), krwiopijcy, jajożercy, padlinożercy... Wielu ludzi niesłusznie posądza zwierzęta drapieżne o okrucieństwo, uważano, że sępy znieważają zwłoki itd. Zaszło tu wielkie nieporozumienie. Zwierzęta mają inną psychikę wykluczającą odpowiedzialność. ,,Odpowiedzialność jest przywilejem i ciężarem wyłącznie istoty rozumnej'' – Andrzej Trepka ,,Co kaszalot je na obiad?'' Zabijają aby żyć a dokładniej wyżywić się i obronić. Niektóre drapieżniki stosują oryginalne metody zabijania swych ofiar np. lampart przegryza gardło, zaś likaon wyrywa narządy wewnętrzne. Niektóre zwierzęta jedzą swoją zdobycz żywcem np. modliszki. Trudno uznać za niehumanitarne zachowanie takiego zwierzęcia jakim jest owad. Ofiara modliszki ginie podczas spożywania. Osobne zagadnienie stanowią ludojady i pomocnicy myśliwych.
Drapieżnikami
są zwierzęta nie tylko wielkie i silne, zbrojne w straszne kły i
pazury. Mogą to być także zwierzęta całkiem niepozorne. Osiadły
pierwotniak, Epistilis
ze
względu na kształt komórki nazywany bywa trąbikiem, ale ponieważ
tak samo nazywa się pewien ślimak morski, będę używał
łacińskiej nazwy jednokomórkowca. Jego ,,otwór gębowy'', jest
otoczony rzęskami, które zagarniają pokarm w postaci bakterii.
Bakterie nie są zwierzętami, ale przecież trzeba zaliczyć do
jakiejś grupy Protista odżywiające się nimi! Spokrewniony z nim
pantofelek odżywia się tak samo, ale poluje aktywnie. 1
Rozgwiazdy
należące do szkarłupni są mięsożerne. Żyjąca również w
Bałtyku rozgwiazda czerwona zjada małże. Otwiera ich muszle
przyssawkami wieńczącymi nóżki ambulakralne. Zdobycz zjada
wprowadzając żołądek do muszli. Może wyrządzać szkody w
hodowlach małży. Hodowcy ochraniają małże przed rozgwiazdami
układając je w kratowanych pudełkach.
Jej
krewniaczka, korona cierniowa odżywia się koralowcami, z czego
biologia odżywiania się jest taka sama. Z powodu zmasowanych
połowów jej naturalnego wroga, trytona, rozmnaża się bez żadnych
ograniczeń i pustoszy rafy koralowe od Kenii po Tahiti.
Mięsożerne
są również wężowidła. Zjadają małe ryby, mięczaki i
skorupiaki. Łapią je długimi ramionami.
Większość
parzydełkowców to mięsożercy. Polują przy pomocy macek
uzbrojonych w jednorazowe komórki parzydełkowe, wypełnione jadem.
Całkiem
inaczej przedstawia się sprawa z bąbelnicą. Trawi ryby, a jej jad
jest zabójczy dla człowieka. Jednak niewielkie ryby nomeusze żyją
bezpiecznie między parzydełkami bąbelnicy.
Również
ukwiały są groźnymi łowcami. Zjadają skorupiaki i ryby.
Wśród
pierścienic warte omówienia w tym artykule są pijawki. Poluje
tylko pijawka końska. Jej łupem padają inne pierścienice, małe
skorupiaki, wodne owady, larwy ryb i kijanki. Pozostałe gatunki
pijawek odżywiają się krwią. Mają otwór gębowy zakończony
przyssawką i narządami tnącymi. Najbardziej znana z nich to
pijawka lekarska nazwana tak ponieważ dawni medycy używali jej do
przywracania równowagi w krwiobiegu. Podczas gdy nasze pijawki
poszukują krwi w wodzie, żyjące w tropikach pijawki drzewne
prowadzą lądowy tryb życia. Mieszkają na drzewach i w
poszukiwaniu krwi spadają na przechodzące pod nimi zwierzęta czy
ludzi.
Wiele
jest stawonogów mięsożernych. Homary to padlinożercy. Wyposażone
w dwie pary szczypiec; do krojenia mięsa i do kruszenia muszli,
oczyszczają dna mórz i oceanów z padliny. Skorupiaki te są
względem siebie bardzo agresywne. Kiedy dwa osobniki się spotkają
– bójka jest już nieunikniona. Silniejszy homar zabija i zjada
swego słabszego pobratymca.
Natomiast
rawka modliszkowata poluje czatując na swą zdobycz w ukryciu.
Rozprostowuje odnóża chwytne i posiłek gotowy. Są one na tyle
ostre, że mogą uciąć ludzką dłoń.
A
jak jest u owadów? Biedronka, zarówno w stadium larwy jak i imago
zjada mszyce. Gdy brakuje pokarmu, larwy biedronek uprawiają
kanibalizm. Zjadają one mszyce ponieważ są zbyt ociężałe by
polować na żwawszą zwierzynę. Biedronka nic sobie nie robi z
ataków mrówek ponieważ jest dobrze opancerzona.
Świetliki
również są mięsożernymi monofagami. Polują na ślimaki, zarówno
nagie jak i okryte muszlą. Czasami muszą nawet wchodzić w głąb
muszli. Świetlik paraliżuje ślimaka usypiającym jadem, rozpuszcza
jego ciało i wchłania papkę.
Istnieją
również padlinożerne chrząszcze. Należy do nich grabarz. Para
tych chrząszczy zagrzebuje znalezione zwłoki w glebie i samica
składa w nich jaja.
Czy
słyszał ktoś o mięsożernym motylu? Gąsienica Liphyra
brossolis
zjada larwy mrówek tkaczek. Od żuwaczek chroni ją mocny, chitynowy
pancerz.
Wiele
mrówek jest mięsożernych. Mrówka rudnica wyposażona w mocne
żuwaczki i silny kwas jest zajadłą tępicielką owadów, głównie
szkodników leśnych. Z tego powodu jest pod ochroną a leśnicy
otaczają jej mrowiska płotami, aby nie uszkodziła ich wędrująca
przez las zwierzyna. Często pasożytuje na innym gatunku mrówek; na
pierwomrówce łagodnej. Królowa rudnic ,,włamuje'' się do
mrowiska pierwomrówek, zabija prawowitą królową i przejmuje jej
funkcję. Pierwomrówki opiekują się mrówkami rudnicami, aż same
wyginą i rudnice same będą w mrowisku.
Podczas
gdy rudnica jest groźna tylko dla owadów, mrówka koczująca jest
prawdziwym postrachem. Można ją rozpoznać po czarnym ubarwieniu.
Żyje w Afryce i Ameryce Południowej. Nie zakłada mrowisk, ale
wędruje z miejsca na miejsce. Dla ochrony jaj, larw i poczwarek,
robotnice tworzą prowizoryczne gniazdo. Zjadają każde napotkane
zwierzę. Murzyni w sezonie gdy te mrówki idą do ich wioski,
opuszczają je zabierając ze sobą co cenniejszy żywy dobytek.
Kiedy mrówki idą szeregiem można się uchronić schodząc im z
drogi.
Istnieją
też gatunki mięsożernych os. Są to gatunki samotne, parazyidalne.
Opiekują się swoim potomstwem. Należąca do nich kopułka lepi z
gliny czy błota gniazdko wielkości orzecha włoskiego, kształtem
podobne do dzbana. Umieszcza w nim gąsienicę i obok niej składa
jaja.
Sphex
obywa się bez gniazda. Drąży w piasku tunele, do których zanosi
sparaliżowane gąsienice, pająki i pasikoniki.
Zadziwiająco
dużo jest mięsożernych muchówek. Wiele z nich odżywia się krwią
np. meszki, bąki, gzy, komary i moskity. Czy istnieją jednak
muchówki odżywiające się samym mięsem?
Mszycznik
został tak nazwany ponieważ odżywia się mszycami, wysysając ich
wnętrzności z chitynowej osłonki.
Mucha
mięsna i mucha plujka żywią się padliną. Muchy mięsne zapylają
kwiaty raflezji, które cuchną zgniłym mięsem. Natomiast mucha
plujka została wykorzystana w I wojnie światowej do ratowania
rannych żołnierzy (jej czerwie wyjadały martwą tkankę
zapobiegając gangrenie).
Lucillia
łatwa do rozpoznania po pięknym ubarwieniu złoto – zielonego
chitynowego pancerzyka żeruje nie tylko na zgniłych produktach
spożywczych. Często samica tej muchy składa jaja w ciałach żywych
ropuch. Larwy zjadają mięso żywiciela i gdy ten zginie i zostanie
zjedzony, przepoczwarzają się.
Tak
samo mięsożerne są ważki. Ich odnóża są zbyt słabe by na nich
siedzieć czy chodzić, ale nadają się do łapania mniejszych
owadów; much i komarów. Bardziej urozmaiconą dietę mają larwy
ważek. Ich aparat gębowy jest przystosowany do chwytania zdobyczy.
Odżywiają się mniejszymi owadami wodnymi, kijankami i larwami ryb.
Larwa
mrówkolwa zgodnie z nazwą zjada mrówki. Czatuje na nie w
lejkowatych dziurach. Gdy jakaś mrówka znajdzie się w jej zasięgu,
larwa bombarduje ją ziarenkami piasku, aby straciła równowagę.
Wtedy łapie ją w mordercze kleszcze i wysysa zawartość jej ciała.
W stadium imago mrówkolwy nie odżywiają się.
Drapieżny
pluskwiak, topielnica przypomina budową anatomiczną patyk
zawieszony w toni wodnej. Jej przednie odnóża są chwytne, składają
się jak scyzoryk. Topielnica poluje nimi na inne owady wodne.
Modliszki
są wyłącznie mięsożerne. Polują z zaskoczenia, niektóre z nich
maskują się wśród kwiatów czy liści. Do chwytania zdobyczy
używają odnóży chwytnych. Czasami uda się modliszce zabić swoją
zdobycz przecinając nerwy. Zjadają nie tylko owady, ale także
pająki i skorpiony. Mają oryginalny sposób jedzenia. Modliszka w
pierwszej kolejności zjada aparat gębowy i głowę, później
resztę ciała. Po posiłku odwłok pęcznieje jej 3 – 4 razy. Choć
słyną jako kanibale, samica zjada ,,męża'' najczęściej wtedy
gdy teren jest ograniczony.
Większość
pajęczaków to drapieżniki. Pająki trawią swoją zdobycz w sposób
pozajelitowy. Ostre kolce szczękoczułków wstrzykują do organizmu
ofiary soki trawienne, tak więc z owada pozostaje tylko chitynowy
pancerzyk. Jeśli pająk coś upoluje, kiedy nie jest głodny,
zatruwa zdobycz i owija ją w pajęczynę w charakterze rezerwy
pokarmowej. Pająki często uprawiają kanibalizm. Zjawisko to często
ma miejsce w czasie godów. Po zapłodnieniu samica zjada swego
partnera. Aby ją ,,udobruchać'' samiec często ofiarowuje jej
owada. Wiele pająków poluje używając pajęczyny. Jest to lepka
substancja krzepnąca na powietrzu. Każdy pająk od chwili wyklucia
się z jaja instynktownie wie jaką pajęczynę ma tkać. Przypatrzmy
się jak poluje ,,statystyczny'' pająk na przykładzie tygrzyka:
-
pająk skończył tkać pajęczynę. Teraz wycofuje się z widoku,
-
czeka nieraz wiele godzin, zdarza się, że ptaki przebijają
pajęczynę na wylot. Pająk natychmiast naprawia uszkodzenia. Dobrze
widoczna dla ludzi pajęczyna tygrzyka ma białe pasma, które owady
mylą z kwiatami.
-
wreszcie wpadł owad! Drgania jego szamocącego się ciała informują
pająka o źródle pokarmu.
-
tygrzyk zbliża się do ofiary, zabija ją, jeśli nie jest głodny,
zawija w pajęczynę i przechowuje na później.
Istnieją
też inne strategie łowów. Scytodus,
pająk powolny i ociężały, potrafi chwytać nawet szybkie i zwinne
owady. Wypluwa na zdobycz jad z papkowatą pajęczyną. Kiedy ofiara
jest nieruchoma, Scytodus
idzie do niej i trawi ją (o ile nikt go nie uprzedzi).
Jego
zaprzeczeniem są zwinne skakuny. Ich odnóża są giętkie i długie,
polują z zaskoczenia. Przed skokiem zaczepiają się pajęczyną o
ziemię.
Kwietniki
również zaskakują swoje ofiary. Ich chitynowe pancerze mają
piękne, żywe kolory, według niektórych zoologów mogą być one
zmieniane. Pająki te czatują na zdobycz ukryte wśród płatków.
Ciekawy
zwyczaj przejawia pająk bola. Wydziela substancję przywabiającą
ćmy, umieszcza ją na nitce pajęczyny i kręci w powietrzu. Ćma
leci do kulki i ginie w szczękoczułkach pająka.
Topik
poluje w wodzie. Chlapie odnóżami w celu przywabienia larw ryb.
A
jak polują inne pajęczaki? Skorpiony są wyłącznie mięsożerne.
Mają wielkie i twarde szczypce służące do chwytania zdobyczy.
Zabijają ją żądłem umieszczonym na końcu odwłoka.
Krocionogi
i wije łączono kiedyś w jedną gromadę, ale po ich dokładniejszym
przebadaniu rozdzielono je. Wije (pareczniki) są mięsożerne. Do
chwytania zdobyczy używają długich, cienkich, wygiętych żuwaczek,
którymi wstrzykują do ciała ofiary jad.
Żyjący
w Polsce wij drewniak nie jest groźny dla człowieka. Żyje w
spróchniałym drewnie stąd nazwa. Zjada każde zwierzę mniejsze od
siebie samego.
Dużo
większe są tropikalne skolopendry (30 cm długości). Ich jad jest
groźny dla człowieka. Zjadają nawet drobne kręgowce np.
jaszczurki czy myszy.
Zdarzają
się też mięsożerne mięczaki. Nie mający polskiej nazwy ślimak
Glaucus atlanticus
żywi się meduzami. Zjada je razem z komórkami parzydełkowymi,
które magazynują się w jego ciele i są używane w celach
obronnych.
Wszystkie
głowonogi są mięsożerne. Ich ramiona są od spodu pokryte
przyssawkami. Służą one do chwytania zdobyczy. Mątwy i kalmary
mają dwa dodatkowe ramiona dłuższe od pozostałych, ukryte kiedy
zwierzę nie poluje. Do polowania mątwa używa nie tylko ramion.
Rozdmuchuje muł strumieniami wody i chwyta ukryte w nim skorupiaki.
Pokarm jest rozdrabniany rogowym dziobem.
Przejdźmy
teraz do omawiania mięsnej diety ryb. Przodkowie ryb, minogi
odżywiają się krwią ryb. W tym celu mają okrągły otwór gębowy
i narządy tnące.
Rekiny
niezasłużenie cieszą się sławą ludojadów. Ludzie wychowani na
filmach typu ,,Szczęki''
fanatycznie boją się i nienawidzą tych ryb. Jak jest naprawdę?
Średniej wielkości rekiny nie są wybredne. Zjadają mięso różnego
rodzaju, ludzkim też nie pogardzą. Ludożercze zwyczaje niektórych
rekinów biorą się jednak od zwyczaju wrzucania trupów do wody bez
żadnego zabezpieczenia. Mimo tego nawet te rekiny, atakują tylko
wtedy gdy są głodne. Odpędzanie krążących rekinów od łódki
za pomocą chlapania o wodę nie jest skuteczne, a nawet bywa zgubne,
ponieważ te ryby atakują ranne i chore, topiące się zwierzęta,
za które mogą uznać łódź. Częste ataki rekinów na surferów
mają miejsce dlatego, że od spodu deska przypomina uchatkę.
Żarłacz ludojad żywi się rybami, płetwonogimi i żółwiami
morskimi. Jest dobrze przystosowany do łowów. Jego najlepiej
rozwiniętym zmysłem jest węch – czuły wykrywacz krwi w wodzie.
W czasie ataku oczy dla ochrony przed ciosami cofają się w głąb
czaszki. ,,Znak firmowy'' rekinów to ich zęby. Są ostre i twarde.
Powstały na drodze ewolucji z przekształconych łusek. Kiedy
rekinowi wypadnie ząb, na jego miejsce wsuwa się następny. Wiele
rekinów ma ciekawe specjalizacje pokarmowe.
Największy
rekin, a zarazem największa ryba świata, rekin wielorybi nie jest
groźny dla człowieka. Jego zęby przekształciły się na drodze
ewolucji w wyrostki filtracyjne nadające się od odcedzania z wody
kryla, planktonu zwierzęcego, krewetek i jeżowców. Zimą rekin
wielorybi traci wyrostki i przestaje żerować.
Inny
nieszkodliwy dla człowieka rekin, rekin brodatek może pozwolić
sobie na osiadanie na dnie. Jego żuchwa jest pokryta wyrostkami
stanowiącymi narząd dotyku. Brodatek wykrywa nimi zdobycz i zjada
ją. Na przepływające nad nim ryby ma inny sposób – atakuje je z
zaskoczenia.
Lis
morski został tak nazwany ponieważ górny płat jego płetwy
ogonowej jest dłuższy od dolnego co przypomina ogon lisa. Ów rekin
wykorzystuje to w polowaniu: zagarnia nim ryby do gromady po czym
zjada je wszystkie.
A
jak polują ryby kostnoszkieletowe? Żyjące w ciepłych morzach
mureny za dnia czają się w skalnych rozpadlinach i uważnie
obserwują toń wody. Kiedy jakaś ryba, krab czy głowonóg
przepływa w pobliżu, murena wyrzuca swój niekształtny łeb,
,,rozprawia się'' ze zdobyczą i wraca z powrotem do swej dziury.
Zęby ma ostre i mocne, przez długi czas była uważana za rybę
jadowitą. Starożytni Rzymianie w prywatnych hodowlach karmili te
ryby mięsem zwierząt i niewolników. Jednak w naturze mureny nie
jedzą ludzi, chociaż są znakomicie przystosowane do walki.
Bardzo
zmyślne są metody łowieckie strzelczyka pryskacza. Ta mała rybka
,,strzela'' owady i pająki serią z kropli wody. Gdy pożywienie
jest już w jej zasięgu, ryba rozdziawia pysk. Czasem kilka
strzelczyków walczy o utopionego owada. […]
Wszystkie
dorosłe płazy są mięsożerne. Powtarzam: dorosłe, ponieważ
kijanki płazów bezogonowych są roślinożerne. U nas jadłospis
płazów bezogonowych stanowią owady i ślimaki niszczące płody
rolne. Z tego powodu te zwierzęta są pożyteczne i chronione.
Zdobycz chwytają lepkimi językami usytuowanymi z przodu pyska.
Niektóre
gatunki mają bardzo bogate jadłospisy. Platana zjada każde zwierzę
mniejsze od niej samej. Jej przednie kończyny są pozbawione błon
pławnych i służą do chwytania zdobyczy (platana nie może używać
w tym celu języka ponieważ go nie ma). Czatuje na swoją zdobycz
ukryta w rzecznym mule.
Tymczasem
kijanki traszek są mięsożerne; żywią się planktonem zwierzęcym.
Dorosłe traszki uzbrojone w słabe zęby zjadają pierścienice,
robaki, owady wodne.
Najstarsze
gady były mięsożerne. Nawet od chwili pojawienia się na Ziemi
pierwszego roślinożercy w tej gromadzie, edafozaura, było ich
dużo, podobnie jak obecnie. Również wśród dinozaurów były
drapieżniki. Dinozaury mięsożerne dzielimy na dwie grupy:
-
celurozaury (jaszczury pustoogonowe)
-
karnozaury (mięsne jaszczury).
Ogół
drapieżnych dinozaurów nazywamy Therapoda.
Były one dobrze przystosowane do drapieżnego trybu życia. Ich zęby
były ostre, zakrzywione do tyłu, u celurozaurów trochę mniejsze.
Po pewnym czasie wypadały i odrastały na nowo. Groźną bronią
były też pazury; ostre i zakrzywione. U niektórych gatunków
osiągały duże rozmiary. Barionyks (,,ciężki
pazur'')
używał swoich wielkich pazurów do łowienia ryb. Natomiast
deinonych (,,straszny
pazur'')
był myśliwym. Swoimi dwoma wielkimi pazurami umieszczonymi na
kończynach dolnych mógł z łatwością rozpłatać brzuch
niejednego roślinożercy. Były też inne przystosowania; różne u
różnych dinozaurów. Celofyz i troodon miały małe, lekkie czaszki
zawieszone na długich szyjach, co ułatwiało im chwytanie lecących
owadów i szybkich ssaków. Ich długie łapy miały chwytne dłonie,
którymi te dinozaury przytrzymywały pokarm. Owiraptor (,,złodziej
jaj'')
nie miał pyska przystosowanego do rozdrabniania pokarmu, toteż
żywił się wyłącznie jajami, które wykradał z gniazd innych
dinozaurów – tak uznano w latach 20 – tych XX wieku kiedy
wyprawa Andrewsa odkryła go na pustyni Gobi... Karnozaury natomiast
miały łby wielkie i ciężkie osadzone na mięsistych szyjach;
grubych, ale giętkich, aby móc łatwo nimi manewrować wyrywając
wielkie płaty mięsa. Przednie kończyny były często małe i
słabe, prawdopodobnie pomagały we wstawianiu z ziemi po spoczynku.
Jadłospis karnozaurów nie ograniczał się wyłącznie do mięsa
dinozaurów roślinożernych; jadły też owady, ptaki, oraz padlinę.
Celofyz (celurozaur) uprawiał kanibalizm.
Pterozaury
i gady morskie były wyłącznie mięsożerne. Dzioby pterozaurów
były bezzębne lub wypełnione zębami (pterodaustro miało
fiszbiny). W zależności od środowiska żywiły się owadami lub
rybami. Gatunki składały skrzydła i z impetem rzucały się do
wody w pogoni za zdobyczą.
Gady
morskie to przede wszystkim rybojady. Nieraz łowiąc ryby stosowały
zmyślne metody łowieckie. Np. tenystropeus łowiąc ryby zanurzał
w wodzie tylko szyję i głowę.
A
w jakich rodzajach mięs ,,gustują'' gady współczesne?
Również
tropikalne gekony są mięsożerne. Żywią się owadami. W
zabudowaniach ludzkich przesiadują częściej pod lampą, ponieważ
jej światło przyciąga owady. Gekon łowi je w trojaki sposób:
Chwyta długim językiem albo samym pyskiem, może też przykryć
zdobycz ciałem.
Warany
także jedzą mięso. Z powodu braku konkurencji pokarmowej ze strony
dużych ssaków drapieżnych, waran z Komodo urósł do imponujących
rozmiarów 3 m długości. Żywi się gryzoniami, zajęczakami,
ptakami, kopytnymi, jajami, pisklętami i padliną. Na polowaniu
często posługuje się wielkim i ciężkim ogonem, którym z
łatwością łamie kręgosłupy swym ofiarom. Nie przeżuwa pokarmu,
ale ostrymi zębami wyrywa wielkie kawały mięsa czasem z kością.
Łyka w całości.
Węże
są wyłącznie mięsożerne. Zabijają swoją zdobycz trując jadem
lub dusząc. Jednak nie tylko. Wąż jajożer jest monofagiem
zjadającym wyłącznie jaja. Gatunki jadowitych węży wprowadzają
jad do ciała ofiary przez długie i cienkie zęby jadowe, regularnie
odnawiane. Na polowaniu używają zmysłu dotyku, którego narządem
jest długi i rozwidlony na końcu język. Grzechotniki dodatkowo
posługują się zmysłem rejestrującym podczerwień. Ich grzechotka
może mieć zastosowanie w łowach: odciąga uwagę zdobyczy. Węże
mogą połykać ofiary wielkości ich głowy ponieważ szczęki są
złączone zawiasem, zwanym kością kwadratową, a skóra policzków
jest elastyczna.
Wszystkie
krokodylowate są mięsożerne. W mitologii egipskiej złe krokodyle
wabiły swe ofiary płacząc. A jak polują ich prawdziwi
odpowiednicy? Gady te bywają niebezpieczne dla człowieka, ale nie
wszystkie. Gawial, choć wielki (6 m długości) z powodu cienkiego
pyska i zbyt cienkich zębów poluje wyłącznie na ryby.
A
jak polują ,,klasyczne'' krokodylowate? Ich młode jedzą owady,
myszy, małe rybki itd. dorosłe są na tyle duże by oprócz żab i
ryb polować na zwierzęta kopytne. Leżąc nieruchomo w wodzie,
krokodyl czy aligator przypomina porośnięty mchem pień. Kiedy
jakieś zwierzę napije się, gad podpływa, chwyta zębami, wciąga
do wody i topi. Czasem chowa mięso w jakiejś ziemnej dziurze aby
zgniło. Znajdujące się w żołądku gastrolity ułatwiają
trawienie.
Również
wiele żółwi jest mięsożercami. Mięso ćwiartują rogowym
dziobem. Należący do nich żółw błotny zjada: ryby, żaby i
owady wodne. Żółw jaszczurowaty czasem odgryza ludziom palce.
Archeopteryks
jako pochodzący od celurozaurów odziedziczył po nich pysk
wypełniony zębami przydatny do łapania owadów. Prawdopodobnie
nauczył się latać, aby móc chwytać je w locie. Według
niektórych paleontologów zjadał też małe kręgowce, które łapał
skrzydłami wyposażonymi w palce.
Wedle
kanonów XX – wiecznej systematyki ptaki drapieżne to te, które
mają ostre, zakrzywione dzioby i szpony. Kiedyś zaliczano do nich
sowy. Mimo tego mięsem odżywia się wiele innych ptaków, czasem
zupełnie innych niż orły czy sokoły. Niektóre gatunki oswojonych
ptaków drapieżnych, a także kruki czy puchacze były używane w
łowach. Zastosowania bywały czasem dużo szersze... W
średniowiecznej Persji najzacieklejsze (oswojone oczywiście) orły
puszczano w bitwie na nieprzyjaciół. Samo sokolnictwo, bo tak się
ten dział łowiectwa nazywa, straciło na popularności. W Europie
uprawia się je po to aby odstraszyć ptaki od gnieżdżenia się na
lotniskach. Natomiast tak ,,jak za króla Ćwieczka'' przetrwało u
Kirgizów, Baszkirów i Beduinów. Kłusownicy łapiący sokoły
wędrowne wykorzystują w tym celu kanie. Zaszywają tym ptakom oczy
cienką żyłką, a do łap wkładają piłkę tenisową. W
mentalności wielu ludów europejskich i indiańskich pozycję
niejako wyróżnioną wśród ptaków zajmuje orzeł. Świadczą o
tym przysłowia: ,,gdy
orzeł mówi, wrony milczą''
i ,,jeden tylko
orzeł pod Słońce wzbić się może''.
Nie trzeba dodawać, że wizerunek tego ptaka znajduje się na wielu
flagach i godłach. Patrząc na orła trudno nie zachwycić się jego
urodą. Tymczasem sępy od tysięcy lat są otoczone niechęcią jako
ptaki łakome i nieczyste. W rzeczywistości są bardzo pożyteczne
ponieważ usuwają padlinę. O orłach krąży wiele mitów. Ptaki te
nie potrafią zabić owcy, a tym bardziej unieść w powietrze
człowieka, przed którym czują lęk. Według staropolskiej legendy
orły pilnowały ciała św. Stanisława przed sępami.
Sowy
chociaż do ptaków drapieżnych podobne, są od nich całkiem
,,obce''. Wiele z nich prowadzi nocny tryb życia, aby uniknąć
konkurencji pokarmowej ze strony ptaków drapieżnych i aby móc
swobodnie chwytać drobne gryzonie. Rozmaite sowy mają różne
specjalizacje pokarmowe np. sowa śnieżna je lemingi, sowa bosonoga
chwyta ryby pływające nad powierzchnią lustra wody, sowie błotnej
nie szkodzi jad rzęsorków itd. Niestrawione części pokarmu sów
to wypluwki.
,,Statystyczny
Kowalski'' uważa na ogół, że zwierzęta drapieżne są przesadnie
żarłoczne. Tymczasem bez pokarmu samce pingwinów cesarskich na
mrozie i o głodzie wiele dni czekają na samice powracające z
połowów.
Wiele
ssaków odżywia się mięsem. Na pytanie jakie to są gatunki ssaków
Czytelnik wymieni lwy, tygrysy, lamparty, wilki, lisy i hieny. A
tymczasem należą do nich nie tylko ssaki drapieżne, ani wyłącznie
łożyskowce. Nawet niektóre ssaki roślinożerne uzupełniają swój
pokarm mięsem np. renifery czy szympansy. […]
Antechinus
jest najmniejszym torbaczem świata, wyglądem przypomina ryjówkę.
Ma małe, ale mocne zęby. W środowisku naturalnym zjada chrząszcze,
pająki i karaluchy, ale w hodowli potrafi zabić tak dużą zdobycz
jak mysz. Prawdopodobnie gdyby antechinus był wymiarów kota mógłby
rzucać się na ludzi!
Nocą
kret workowaty przechadza się po piaszczystym gruncie zostawiając
za sobą charakterystyczny, trójpasmowy ślad. Podczas tych wędrówek
zjada naziemne owady.
Jak
więc Czytelnik widzi, torbacze nie napotkawszy w Australii
konkurencji pokarmowej ze strony łożyskowców, zajęły ich nisze
ekologiczne a nawet upodobniły się w aspekcie anatomii. Dobrym
przykładem takiej konwergencji jest niełaz plamisty, zwany kuną
workowatą. Jego nazwa nie jest fortunnie dobrana, ponieważ jest
zwierzęciem bardzo zwinnym. Zjada mniejsze torbacze, słodkowodne
skorupiaki, jaszczurki, gryzonie, ptaki, jaja i pisklęta. Ofiary
zabija ugryzieniem w tył głowy.
W
XVII i XVIII wieku Europejczycy natknęli się na Tasmanii na okazałe
torbacze o ostrych zębach. Nazwali je diabłami tasmańskimi, jednak
nie jest to adekwatna nazwa. Zaatakowany diabeł tasmański ucieka,
przez co łatwo go złapać. Kiedy osaczony staje na tylnych łapach,
wystarczy mu zarzucić jakąś płachtę na głowę. Najchętniej
zjada padlinę, co uwydatniło się w pierwszym członie jego nazwy
łacińskiej – Sarcophilus,
czyli lubiący trupy. Jeść, oczywiście. Umie także polować.
Wilk
workowaty był największym drapieżnikiem wśród torbaczy. Jego
wydłużony, ,,wilczy'' pysk ułatwiał mu chwytanie zdobyczy w
biegu. Miał ciekawy sposób odżywiania się. Największym jego
przysmakiem była krew, którą zaraz po zabiciu zwierzyny wysysał z
tętnicy szyjnej. Potem zjadał wątrobę i nerki, a na końcu
mięśnie. Nie jadał padliny.
Owadożerne
wbrew nazwie nie odżywiają się wyłącznie owadami. Niektóre
gatunki uzupełniają nawet pokarm roślinami.
Ryjówki
mają słabe zęby. Odżywiają się owadami, pająkami, ślimakami i
dżdżownicami. Jadłospis uzupełniają nasionami drzew iglastych. Z
powodu szybkiej przemiany materii są bardzo wrażliwe na głód i z
braku pokarmu giną już po kilku godzinach.
Na
przekór utartym komunałom, kret nie podgryza korzonków roślin.
Tak naprawdę zjada dżdżownice i podziemne owady. Zimą gromadzi
rezerwy pokarmowe w postaci dżdżownic. Magazynuje je żywe w
górnych warstwach gleby gdzie przenika mróz. Nadgryza ich głowową
część ciała, aby nie mogły uciec.
Jeż
ma najlepiej rozwinięte zęby wśród owadożernych. Nie jada
jabłek, czasem tylko zje kilka jagód. Podstawą jego pokarmu jest
mięso. Konsumuje ślimaki, dżdżownice, owady, żaby, jaszczurki,
jaja, pisklęta, ryjówki, jaszczurki, myszy, padlinę i węże.
Wśród tych ostatnich, łupem jeża padają nawet żmije. Prowokuje
je do ataku, po czym zwija się w kłębek. Gdy żmija jest już
skrajnie wyczerpana, jeż kruszy jej kręgi szyjne.
Mięsożercy
zdarzają się także wśród gryzoni. Mysz śpiewająca poluje na
owady, czasem upoluje tak wielką zdobycz jak skorpion, jaszczurka,
czy inna mysz.
Mięsem
odżywia się wiele nietoperzy. W szczątkach kopalnego nietoperza
ikariokterysa znaleziono dobrze zachowane pokrywy skrzydłowe
chrząszczy. Tropikalne nietoperze polują na co innego. Noctilio
leporinus
łapie ryby, lironos – jaszczurki i małe ptaki, zaś nietoperze
wampiry piją krew.
Mrównik,
jedyny przedstawiciel rzędu słupozębnych, żywi się termitami
(mrówek nie trawi!). Łapie je długim, lepkim językiem. Termitiery
rozgrzebuje wielkimi pazurami przeto Arabowie nazwali go ,,ojcem
pazurów''.
Walenie
są mięsożerne. Delfin zjada ryby. Czasem podrzuca rybę do góry i
bawi się nią jak kot z myszą, aby w ten sposób pobudzić
wydzielanie soków żołądkowych. Ssaki te potrafią łowić również
na mieliznach, pełznąc na lewym boku. Od wieków pomagały ludziom
w połowach. Raz jeden delfin gangesowy stał się przyczyną
rozprawy sądowej!
W
odróżnieniu od delfina butlonosego, orka zawsze wzbudzała
niezasłużony strach. Odżywia się mięczakami, rybami od śledzi
po rekiny, pingwinami, płetwonogimi i waleniami. Dopóki
długopłetwce nie poczują na własnej skórze zębów orek nie boją
się ich.
Przejdźmy
teraz do ssaków drapieżnych. Dzielimy je na kotowate, psowate,
łasicowate, łaszowate, niedźwiedziowate, szopowate i hienowate.
Wywodzą się od pradrapieżnych ssaków kredontów. Niektóre z nich
np. oxyena przypominały z wyglądu koty. W plejstocenie żyły koty
o długich kłach wystających z pyska służących do zabijania
zdobyczy. Zwierzęta te zniknęły z powierzchni Ziemi.
Prawdopodobnie stało się to z powodu owych kłów, które
utrudniały jedzenie.
Najlepiej
znanym przedstawicielem współczesnych kotowatych jest kot domowy.
Od 2 000 lat towarzyszy człowiekowi, ale zachował instynkt łowny z
wyjątkiem rasowych, wypielęgnowanych kotów jak np. kot perski.
Polując na rozmaite gryzonie zabija je łamiąc kręgosłup łapą.
Aby przykuć kota do danego miejsca, a przez to pomnożyć liczbę
zabitych myszy i szczurów należy go karmić, bowiem u kota
instynkty łowny i pokarmowy nie pokrywają się. Dzieciom od
przedszkola wbija się do głowy obraz psa i kota jako zawziętych
wrogów. Tymczasem jest to pogląd stereotypowy. Po prostu często
szczuto koty psami i tak pogląd o wrogości tych zwierząt zasiedlił
się w umysłach wielu ludzi.
Bardzo
oryginalnym przedstawicielem kotowatych jest gepard. Z powodu jego
wysmukłej, ,,psiej'' sylwetki próbowano zaliczyć go do psowatych.
Wiąże się to z jego budową anatomiczną przystosowaną do
efektownego pościgu za zdobyczą. Od tysiącleci gepard był
poszukiwanym pomocnikiem myśliwych. Chwytano go w ten sposób, że
zawieszano na drzewie pętlę, która gepardowi zaciskała się na
łapie. Oswajano gepardy trzymając je na rynku uwiązane wokół
słupa. Podczas łowów, aby gepard był spokojny, zakładano mu na
głowę kaptur podobnie jak sokołom. O tym jak cenione oswojone
gepardy niech świadczy to, że cesarz Abkar trzymał ich 9 000! W
Europie łowy z gepardami również cieszyły się popularnością.
Najsłynniejszym z nich był oswojony gepard Henryka IV. Uratował on
króla podczas nocy św. Bartłomieja.
Całkiem
inaczej poluje lampart. Dzięki maskującemu ubarwieniu – czarnym
cętkom na żółtym tle (zdarzają się też osobniki melanistyczne)
może podkradać się pod wiatr do zdobyczy w trawie. Może także
zeskakiwać z drzewa na grzbiet zaskoczonej ofiary. Zaatakowane
zwierzę zabija przegryzając mu gardło. Nadmiar pożywienia wciąga
na drzewo. Ma urozmaicony jadłospis. Zjada kopytne, gryzonie, ptaki,
gady i małpy. Postrzelony lampart jest niebezpieczny dla swego
oprawcy.
Marko
Polo pisał w ,,Opisaniu
świata''
o ,,lwach
pręgowanych''
używanych na dworze mongolskim do polowań. Dzisiaj wiemy, że były
to tygrysy. Tygrys poluje na kopytne, ryby, ptaki, gryzonie i
zajęczaki. Zdobył sobie sławę ludojada, chociaż tylko
niedożywione i kalekie tygrysy rzucają się na ludzi. Aby uniknąć
ich ataku nie wolno w dżungli kucać. W niektórych krajach
sprzedaje się maski noszone z tyłu głowy, aby zniechęcić tygrysy
do napaści.
Słynne
są też ludożercze lwy. Również w ich przypadku opowiadania o
apetycie na ludzkie mięso są przesadzone. Lwy atakują człowieka z
takich samych pobudek co tygrysy, ale gdy raz spróbują ludzkiego
mięsa zaczynają przedkładać je ponad wszystko inne.
Dobrymi
myśliwymi są też psowate. W odróżnieniu od kotowatych ich
czaszki są wydłużone, aby lepiej chwytać zdobycz w biegu. Ich
najlepiej znanym przedstawicielem jest pies domowy. Zachował
instynkt łowny, także dlatego, że człowiek wykorzystuje go w
łowiectwie. Do najlepiej znanych psów myśliwskich należą charty
oraz wyżły i ogary. W Polsce używanie chartów do polowań jest
zabronione.
A
jak poluje wilk? Ma najmocniejsze zęby z całej rodziny psowatych.
Ma urozmaicony jadłospis. Zjada kopytne, ryby, owady, gady, ptaki,
gryzonie, zajęczaki, a nawet innych przedstawicieli psowatych (pies,
lis, jenot). Jest dobrym myśliwym. Farley Mowat, kanadyjski badacz
tych zwierząt, zanotował jak wilk upolował dwie kaczki: zwrócił
ich uwagę dziwacznym tańcem, aby je zaciekawić, po czym zabił
obydwie sztuki korzystając z ich wolnego startu. Zimą wilki
zbierają się w wielkie stada i polują na kopytne. Czasem podchodzą
do siedzib ludzkich. Na człowieka wilk napada wtedy gdy jest chory
na wściekliznę, co zdarza się rzadko.
Lis
rudy również cieszy się niezasłużoną sławą. Oskarża się go
o pustoszenie kurników, a tymczasem odwiedza je wtedy gdy brakuje mu
pożywienia. W rzeczywistości podstawą jego pokarmu są gryzonie i
zajęczaki. Jadłospis uzupełnia owocami, a w okresie głodu nawet …
trawą! […] W zoo w Pradze pewien niedbały pracownik zamiast dać
mięso każdemu lisowi z osobna, wrzucił je od razu. I co potem?
Najsilniejszy lis zjadł wszystko, aż żołądek mu pękł, a
pozostałe lisy były głodne.
Likaony
polują w stadach. Czasem towarzyszą im hieny, które zjadają ich
odchody uzupełniając zasoby witamin. Zabijają swoją zdobycz
wypruwając jej narządy wewnętrzne. Wygląda to zapewne obrzydliwie
i sprawia wrażenie czynu okrutnego, ale dzieje się szybko. Zresztą
likaony nie umieją polować w inny sposób, a zabijane zwierzę jest
w szoku i nie może odczuwać bólu.
Mimo
znakomitego kunsztu łowieckiego, psowate też ulegają wypadkom np.
dingo bywa zabijany przez swą zdobycz, kangura, który topi go.
Łasicowate
są bardzo różnorodną grupą zwierząt. Najmniejsza z nich, łasica
ma ciało wysmukłe i gibkie. Umożliwia to łasicy wdzieranie się
do nor gryzoni królików. Zjada gryzonie, zajęczaki, ptaki,
owadożerne i jaszczurki.
Co
je wydra? Na to pytanie chciałoby się powiedzieć na odczepne:
ryby. Tymczasem w hodowli Emila Liersa wydry wolały raki. Oprócz
tego Lutra lutra zjada płazy, gady, ptaki i drobne ssaki.
Pokarm uzupełnia jagodami.
Innym
przedstawicielem łasicowatych jest rosomak. Mimo niewielkich
rozmiarów ciała potrafi upolować duże zwierzęta kopytne. Inne
składniki jego mięsnej diety to gryzonie, zajęczaki, ptaki, jada
również padlinę.
Łaszowate
są starą grupą ssaków drapieżnych. Należący do nich mampalon
dobrze pływa. Poluje w niezwykły jak na ssaka sposób. Otóż
czatuje w wodzie wystawiając na powierzchnię tylko czubek nosa.
Łapie swoją ofiarę za głowę i topi.
Największą
sławę wśród łaszowatych zyskały sobie mangusty. Żyją w
niewielkich stadkach. Często towarzyszą im dzioborożce, które
żywią się wypłoszonymi przez mangusty stawonogami i drobnymi
kręgowcami. Mangusty słyną z zabijania węży i skorpionów.
Oprócz nich zjadają gryzonie, zajęczaki, owady, ptaki, ślimaki i
dżdżownice.
Wbrew
pozorom hieny nie są krewnymi psów. Różnią się od nich wyższymi
łapami i szczotkowatą grzywą. Na świecie żyją cztery gatunki
tych zwierząt: hiena cętkowana, pręgowana, brunatna i protel.
Największa z nich jest hiena cętkowana, mająca również
najsilniejsze kły wśród ssaków drapieżnych. Zjadają one
kopytne, gryzonie, zajęczaki, ptaki i padlinę. Czasem zjadają
odchody likaonów, które są dla nich źródłem witamin. Od dawna
ludzie dostrzegali fakt, iż hieny mogą zjadać chore zwierzęta bez
szkody dla własnego zdrowia.
Całkiem
inaczej odżywia się protel. Z powodu słabych zębów zjada
wyłącznie owady.
Jaki
ssaki drapieżny jest najbardziej niebezpieczny dla człowieka? Rację
będą mieli ci co powiedzą, że niedźwiedź. To co czyni go
niebezpieczniejszym od lwa czy tygrysa jest jego brak zdolności
mimicznych. Kotowate i psowate wykorzystują je aby ostrzec intruza o
swojej sile i wrogich zamiarach. Niedźwiedź tego nie potrafi,
atakuje więc bez ostrzeżenia.
Kolejną
grupą ssaków drapieżnych są szopowate. Najlepiej znanym ich
przedstawicielem jest szop pracz. Nazwa ta jest błędna, ponieważ
ów przedstawiciel szopowatych nie pierze swego pokarmu. Szukając go
w wodzie maca co to takiego i bardzo zręcznie oddziela części
jadalne od niejadalnych. Zjada owady, gryzonie, ptaki, ryby, płazy,
gady, ślimaki, dżdżownice, owoce, jagody, orzechy i odpadki
spożywcze.
Wiele
małp i innych naczelnych zjada mięso. Jednym z nich jest pawian. Ma
wielkie, ostre kły koloru białego, używane także do celów
obronnych. Poluje na ptaki i małe kopytne, zjada także gryzonie,
jaszczurki i drobne bezkręgowce. Zjada też owoce.
1
Obecnie pierwotniaków nie zalicza się pierwotniaków do zwierząt