,,Przyzwyczailiśmy się do pewnych obiegowych opinii dotyczących różnych spraw, także produktów spożywczych. Stereotypy te tkwią w nas jak kolec, który trudno wyrwać, i trudno nam zmienić zdanie. A przecież zdarza się, że informacje, które posiadamy, są niedokładne, a nawet błędne. Spróbujmy więc wyjaśnić przynajmniej niektóre z nich.
*
Cytryny działają na nasz organizm zakwaszająco i odwapniająco. NIE! Pomimo, iż mają kwaśny smak, zawarte w nich kwasy organiczne podlegają w naszym organizmie procesowi spalania tak jak cukier. Alkaliczne produkty tej reakcji ułatwiają nam przyswajanie wapnia.
*
Cytryny i pomarańcze są najlepszymi źródłami witaminy C. NIE! W 19 dag dostarczają tylko około 50 mg witaminy C. A na przykład w 10 dag owoców czarnej porzeczki jest około 150 mg tej cennej dla nas witaminy.
*
Niemowlętom jako pierwsze mięso należy podać szynkę. Nie należy tak czynić, bo szynka zazwyczaj jest zbyt słona, zawiera środki konserwujące i dodatki smakowe. Najpierw lepiej byłoby podać dziecku np. filet cielęcy albo pierś kurczęcia, w ostateczności może być chudziutka gotowana wołowina.
*
Ludzie starsi nie powinni jadać mięsa, bo nie jest im potrzebne. To nieprawda. Osoby starsze posiadają gorszą zdolność przyswajania białka, powinny więc spożywać większe ilości produktów zawierających je, a więc także mięso. Jest prawdą, że dla niektórych osób, ale w dotyczy to w jednakowym stopniu młodych i starszych, spożywanie mięsa może być szkodliwe, na przykład dla cierpiących na niewydolność krążenia, podniesione ciśnienie i inne schorzenia.
*
Najbogatszym w białko produktem jest mięso. NIE! Najbogatsze w białko są sery.
*
Ryby są mniej pożywne niż mięso. NIE! Ryby dostarczają podobnej ilości białka jak mięso. Mają mniej tłuszczu i błonnika. Są szybciej trawione.
*
Pieczarki to roślinne mięso. NIE! Tak sądzimy, bo dostarczają protein, chociaż niewiele, a białko nie ma dużej wartości biologicznej.
*
Ryby morskie mają więcej soli niż ryby słodkowodne. To nieprawda. Zawartość soli jest w przybliżeniu taka sama. A zdarza się, że ryba słodkowodna zawiera jej więcej niż morska, na przykład szczupak ma więcej soli niż dorsz.
*
Chcesz schudnąć, jedz margarynę, bo jest ona mniej tucząca niż masło. To nieprawda. Oba produkty zawierają od 82 do 84 % tłuszczu, mają jednakową wartość kaloryczną. Są więc jednakowo tuczące.
*
W diecie odchudzającej wystrzegaj się produktów zbożowych. Nie jest to do końca słuszne, bo chociaż te produkty zawierają wiele cukrów złożonych, to jednak trzeba brać pod uwagę, że po ugotowaniu zwiększają one swą objętość średnio 2,5 raza w wyniku wchłonięcia wody. A więc ich kaloryczność jest prawie trzykrotnie mniejsza.
*
Jeśli się odchudzasz, jedz tylko sucharki, bo są mniej kaloryczne niż chleb. To nieprawda. Sucharki przygotowuje się z wysuszonego pieczywa z dodatkiem tłuszczu i mleka w proszku. Dostarczają średnio 400 kcal w 10 dag, a chleb tylko 225 kcal.
*
Szpinak jest najbogatszym w żelazo warzywem. NIE! W 10 dag szpinaku jest ok. 3 mg żelaza. 10 dag soi zawiera 7 mg żelaza, a soczewica 3 – 6 mg.
*
Dania duszone w śmietanie są trudniej strawne niż duszone na maśle. NIE! Są mniej tłuste i lżej strawne.
*
Alkohol dodaje sił. To nieprawda. Alkohol tylko zagłusza zmęczenie, ale go nie usuwa. Energia wyzwolona przy spalaniu alkoholu w naszym organizmie nie może być wykorzystana przy wysiłku fizycznym.
*
Lody jada się tylko latem. NIE! Lody mogą być doskonałym deserem zimowym. Przecież dostarczają sporo kalorii w niewielkiej objętości, a więc spożycie ich jest dobrą barierą przeciwko niskim temperaturom’’ - ,,Poradnik domowy babci Aliny’’
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz