,,... Był to Wiek Magii, czasy, w których potężni Magowie zmagali się z falami ciemności, starającymi się rozpiąć swe mroczne skrzydła nad ziemią ludzi. Świat nie zobaczy już takich czarów, które były już stare, gdy Lemuria była młoda, a sztandary Matki Imperiów łopotały dumnie nad Egiptem, Atlantydą i czerwonymi jak róże miastami Majów...’’ – Lin Carter ,,Czarnoksiężnik z Lemurii’’.
Kuchnia Atlantów wiele
zaczerpnęła z kuchni Lemurii. Podstawowe zboża uprawiane na
Lemurii to ryż, a także pszenica, proso i sorgo. Lemuryjski chleb
miał postać podpłomyków.
Zupy: zupa
z zielonych bananów, ze ślimaków, rosół lemuryjski (dziś znany
jako rosół arabski), zupa krabowa, krewetkowa, żółwiowa, zupa z
kalmarów i małży, zupa z ciecierzycy, grzybowa.
Dania mięsne:
kiełbasa z
imbirem, udziec tapira czaprakowatego, pieczeń z renifera
(Lemuryjczycy sprowadzili renifery z Hyperborei), pieczeń z
dromadera, kozina curry, baranina w cieście, kiełbasa z baraniny,
kebab z jagnięciny, kebab z kurczaka, kebab wieprzowy, szynka z
babirussy (zapożyczona z kuchni Rutas), kurczak w cieście, kurczak
curry, kaczka w cieście, królik w sosie czosnkowym z kuskusem, 14
rodzajów szaszłyków, kurczak gotowany w mleczku kokosowym, pieczeń
z olbrzymiego żółwia, pytony i kobry pieczone w popiele, smażony
waran, żabie udka, szczur smażony w oleju kokosowym, pieczona
rudawka serwowana z bananami i pomarańczami, mózg małpy.
Dania rybne: 40
dań z tuńczyka, rekin smażony z ananasem, pieczone koniki morskie
Owoce morza i dania z
lądowych bezkręgowców: krab
w cieście, krewetki w cieście, kalmary w cieście, szaszłyki z
bananów i owoców morza, pasta krewetkowa, langusta curry, trepang
(danie ze strzykwy), surowe macki ośmiornicy (jeszcze żywe i ruszające się w żołądku), suszone i solone stonogi, pieczone skorpiony i
tarantule, gąsienice jedwabników, świerszcze
Jaja: Na
Lemurii oprócz jaj kurzych spożywano jaja kaczek, strusi i
kazuarów. Jedzono jaja kacze i kurze z zarodkiem w środku, jaja
stuletnie, oraz ,,jaskółcze
gniazda'',
czyli gniazda ptaków salangan zrobione z wyschniętej, ptasiej
śliny.
Nabiał: sery
kozie i owcze, ajran, kumys, jogurt z owocami
Dania warzywne: ryż
z warzywami, makaron z warzywami, ogórki nadziewane ryżem,
nadziewane bakłażany, kim - czi
Owoce: arbuzy,
melony, figi, granaty, winogrona, banany, kiwi, mango, mangostany,
papaje, duriany,
liczi.
Popularnymi deserami są banany i ananasy w cieście.
Grzyby: grzyby
mun i shitake w cieście
Orzechy: wiórki
kokosowe, lody kokosowe, sos orzechowy
Przyprawy: sól,
przyprawy korzenne, miód, cukier z trzciny cukrowej, skórka
pomarańczy, kardamon, trawa cytrynowa oraz curry w barwach żółtej,
pomarańczowej, zielonej, niebieskiej, różowej, tęczowej,
fioletowej i czarnej (to ostatnie curry zostało zapożyczone z
kuchni Mu).
Sosy: sojowy,
wasabi, czosnkowy, jogurtowy z koperkiem, cebulowy, paprykowy
Dania z ryżu i
kaszy:
sajgonki,
kasza kuskus
Makaron: makaron
sojowy z owocami morza, drobiem, jajkiem, warzywami, mięsem.
Dania mączne: musaka
serwowana na zimno.
Słodycze:
chałwa, liczne lody i sorbety, w tym lody o smaku … serowym,
bakalie, sezamki
Alkohole:
wódka
ryżowa, wino (czerwone, różowe, zielone, niebieskie i fioletowe),
pina colada, rum, piwo imbirowe, kumys (biały, czarny i różowy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz