Łosiosiokształtne
są grupą dużych, drapieżnych ryb o wydłużonym pysku z ostrymi
zębami, cenionych przez wędkarzy. Wiele z nich jest biologicznymi
wskaźnikami jakości wody.
Ich
najlepiej znanym przedstawicielem jest łosoś, od którego otrzymały
nazwę. Znany był już przez ludzi pierwotnych o czym świadczą
naskalne wizerunki tych ryb. W średniowiecznych zamkach nie jadano
tych ryb uważając je za pospolite i niegodne pańskiego stołu. Z
upodobaniem do łosiowego mięsa wiąże się ciekawa historia.
Załogi niektórych grup budowlanych na Syberii zastrzegły sobie w
kontrakcie, aby łososia nie podawano im na obiad częściej niż dwa
razy w tygodniu. Podobny warunek postawiły wtedy służące nad
dolnym Renem. Co jednak wiemy o życiu łososia? Jest to ryba wielka
i piękna, skórę ma koloru srebrzystego. Zjada rozmaite zwierzęta
mniejsze od siebie. Łosoś zasłynął ze swych wędrówek. Rozmnaża
się w rzekach, ale resztę życia spędza w morzu. W okresie tarła
szczęki łososia wyginają się obcęgowato i tak jak ogon
przybierają barwę ciemnozieloną. Na grzbiecie tworzy się garb z
niejadalnego mięsa. Tułów przybiera barwę karmazynową. Na
wędrujące łososie czyha wiele niebezpieczeństw. W morzu są to
rekiny, delfiny, mewy, albatrosy, foki, uchatki itd., zaś w okresie
łososiowym łowią je masowo grizzly i bieliki. Normalnie
niedźwiedzie są samotnikami, ale apatyt sprawił, że na brzegu
rzeki gromadzą się całe ich stada. Nie brak tam jednak wypadków.
Czatujący na łososie grizzly może zostać porwany przez wartki wir
wodny, zaś rozbrykane, pełne życia niedźwiadki mogą zostać
zabite przez samotnego samca. Po tej dygresji wróćmy do łososi.
Samica składa ikrę, samiec zaś polewa ją mleczem (rybia sperma).
Ikra spoczywa zagrzebana w żwirze. Jest ona nazywana kawiorem i
jadana przez ludzi. Łosoś to ryba wrażliwa na zanieczyszczenia
wody. Ginie także z powodu budowy zapór i jazzów zagradzających
drogę na tarło i przez zbyt zmasowane połowy. Znajduje się w
Polskiej Czerwonej Księdze.
Została
tam wpisana również głowacica. Ma biały brzuch, boki
jasnobrązowe, zaś grzbiet ciemnobrązowy przechodzący w czerń.
Jej okres ochronny trwa od 1 marca do 31 maja. Kiedyś łowiono ją
bez ograniczeń, a i obecnie zagrażają jej kłusownicy. Przetrwała
w Czarnej Orawie, Popradzie i Dunajcu; głównie jest to zasługą
Polskiego Związku Wędkarskiego.
Pstrąg
ma skórę szaro – srebrzystą nakrapianą czerwonymi i czarnymi
kropkami. Żyje w czystych, górskich akwenach, na nizinach hoduje
się w stawach metrowych przedstawicieli tego gatunku. Istnieją też
pstrągi morskie. Człowiek zawsze cenił pstrąga. Kiedyś pomawiano
węgorze o niszczenie pstrągów. Tak naprawdę zawiniły
zanieczyszczenia wód, na które węgorz jest odporny.