Są
to procesy będące cechą charakterystyczną żywych organizmów.
Zwierzęta odżywiają się cudzożywnie. Aby móc zdobyć pokarm,
muszą więc wykonywać pewne ruchy, a co za tym idzie większość z
nich potrzebuje układu nerwowego. Wydalanie natomiast polega na
oczyszczaniu organizmu ze zbędnych i szkodliwych substancji. Wiele
zwierząt używa w tym celu tzw. steku odchodowego, funkcję
opuszczania ciała pełni odbyt usytuowany z tyłu. Odchody dzielimy
na: kał i mocz.
Euglena
zielona jest zaopatrzona w ciałka zieleni i plamkę światłoczułą
pomagające w fotosyntezie. Gdy jednak ma taką możliwość, odżywia
się cudzożywnie, zjadając bakterie. Inne pierwotniaki zjadają
bakterie lub zjadają się nawzajem. Wiele z nich używa organelum
ruchu do pobierania pokarmu. Pantofelek zagarnia bakterie rzęskami
podobnie jak Epistilis.
Natomiast ameby chwytają je nibynóżkami. Ponieważ są zbudowane
tylko z jednej komórki, w wydalaniu bierze udział wodniczka
służąca również jako magazyn. 1
Ze
względu na rodzaj pokarmu gąbki mogą pozwolić sobie na
prowadzenie osiadłego trybu życia. Ich ciała są pokryte licznymi
porami i kanalikami – filtrami. Ich system odżywiania i wydalania
jest bardzo prymitywny. Gąbki zasysają plankton wraz z wodą, którą
później wypuszczają tymi samymi otworami. Proces trawienia odbywa
się w jamie paragastralnej.
Przypominające
rośliny liliowce odżywiają się planktonem. Jeżowce mają mały
otwór gębowy zwieńczony zębami o płytkowatej strukturze. Służą
one do zeskrobywania glonów ze skał. Ponieważ ich naturalni
wrogowie – langusty są masowo odławiane, jeżowce rozmnażają
się bez przeszkód czyniąc spustoszenie we florze podmorskiej.
Serduszkowiec – kuzyn jeżowca jest natomiast saprofitem. Żywi się
planktonem i szczątkami organicznymi unoszącymi się w toni.
Mięsożerne wężowidła za pomocą swoich ramion chwytają kraby,
małe rybki i mięczaki. Rozgwiazdy to również mięsożercy.
Rozgwiazda czerwona jest od spodu pokryta nóżkami ambulakralnymi –
są to wypełnione płynem rurki zakończone przyssawkami. Otwór
gębowy znajduje się pośrodku ciała. Owe ,,przyczepy'' ułatwiają
rozgwieździe otwieranie z wielką siłą muszli małży. Wtedy
rozgwiazda wprowadza do środka muszli swój żołądek, trawi
miękkie wnętrze i wciąga żołądek na swoje miejsce. Wyrządza
szkody w hodowlach małży. Jej bliska krewniaczka, korona cierniowa
niszczy rafy koralowe od Kenii po Tahiti. Odżywia się żywymi
komórkami koralowców. Rozmnaża się bezkarnie z powodu masowych
odłowów jej naturalnego wroga – ślimaka trytona o pięknej
muszli.
Wszystkie
jamochłony są drapieżnikami. Nazwa została ukuta od jamy chłonąco
– trawiącej, będącej analogią do pyska i odbytu u zwierząt
wyższych. Jest otoczona wieńcem macek, zaopatrzonych w komórki
parzydełkowe zabijające zdobycz. Rozmaity jest pokarm tych
zwierząt. Stułbia płowa odżywia się pierwotniakami, zaś meduzy
zjadają ryby i skorupiaki. Koralowce wychwytują z wody plankton,
większe od nich ukwiały łapią ryby i skorupiaki. Ponieważ od
reguł istnieją wyjątki, parzydełkowce też mieszczą je w swoim
rodzie. Pewna grupa meduz została uwięziona przez sztorm w wodach
skalistej zatoczki na wyspach Palau. Nie znalazły tam swojego
zwykłego pożywienia jakim są inne zwierzęta. Toteż aby nie
zginąć z głodu, na drodze ewolucji straciły narządy łowne i …
przestawiły się na wegetarianizm. Hodują w swoim ciele glony, z
którymi żyją w symbiozie.
Urozmaicony
jest pokarm płazińców – zwłaszcza pasożytniczych. Tasiemce –
uzbrojony, nieuzbrojony i psi są całkowicie pozbawione układu
wydalniczego. Odżywiają się pokarmem swego żywiciela,
doprowadzając jego organizm do wyczerpania. Motylica wątrobowa
zgodnie z nazwą pasożytuje na wątrobie żywiąc się nią, co
czasem może doprowadzić do śmierci żywiciela. Wstężniki polują
na ryby, inne robaki i skorupiaki.
Na
powierzchni gleby można czasem zobaczyć kopczyki szarych grudek. Co
to takiego? Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba omówić
odżywianie i wydalanie u dżdżownic. Te pierścienice są
saprofitami i zjadają martwe cząstki roślin i przerabiają je
wewnątrz organizmu na sole mineralne. Ich odchody są gromadzone na
powierzchni i to są właśnie te szare grudki.
Zupełnie
inaczej odżywiają się pijawki. Ich otwór gębowy jest zwieńczony
grubą, mięsistą przyssawką i narządami tnącymi skórę. Dzieje
się tak ponieważ większość pijawek odżywia się krwią.
Znieczulają organizm i zapobiegają krzepnięciu krwi przy pomocy
substancji zwanej hirudyną (łac. ,,hirudo''
– pijawka). Wśród żywiących się krwią pijawek, pijawka
lekarska zajmowała w medycynie ludowej funkcję spuszczania krwi.
Wyjątkiem jest pijawka końska polująca na małe bezkręgowce.
Prowadzące
osiadły tryb życia serpula i lanica zajmują się filtrowaniem
planktonu z wody, zaś piaskówka – szuka pożywienia w piasku.
Bogata
jest dieta skorupiaków. Raki – rzeczny, stawowy i pręgowany to
prawdziwe ,,świnie'' świata stawonogów. Ich larwy zjadają
plankton, zaś dorosłe jedzą rozkładające się szczątki roślin,
owady wodne, mniejsze skorupiaki, kijanki, pijawki, ślimaki oraz
małe ryby. Taki ,,róg obfitości'' przyciąga wiele raków, które
biją się o pokarm. Chętnie uprawiają kanibalizm, co można poznać
po raku o mniejszych bo zregenerowanych szczypcach. Są pożyteczne w
usuwaniu padliny.
Spokrewnione
z rakami homary zjadają padlinę. W jej ćwiartowaniu pomaga im para
wielkich szczypiec – masywnych: kruszących muszle, skorupy i
kości, oraz wysmukłych: tnących i ćwiartujących mięso. Podobnie
jak raki, homary również uprawiają kanibalizm.
Inny
drapieżca, rawka modliszkowata wykształciła kończyny chwytne
podobne do tych jakie ma modliszka. Są składane jak scyzoryk i
wyposażone w kolce. Służą do chwytania ryb, ale użyte w obronie
własnej mogą uciąć dłoń człowiekowi!
Langusta
ma długie czułki służące jako narząd dotyku, na rzecz maleńkich
szczypiec. Podstawę jej pożywienia stanowią jeżowce.
Bardzo
bogata jest dieta krabów. Należy do nich wszystkożerny z przewagą
pokarmu roślinnego krab rabuś kokosowy. Żyje na tropikalnych
wyspach Pacyfiku. Znakomicie wspina się na drzewa. Swoimi ostrymi
szczypcami rozłupuje uszkodzone skorupy kokosów. Nie umie ich
bowiem sam rozłupywać.
Krab
z Konga prowadzi nocny tryb życia. Odwiedza nabrzeża rybackie,
gdzie wyjada odpadki spożywcze.
Inny
bałtycki krab - ,,imigrant'' ; krabik amerykański poszukuje pokarmu
w postaci drobnej fauny dennej i odpadków organicznych przeczesując
muł w poszukiwaniu owego pokarmu za pomocą szczypiec i długich
czułków.
Lądowe
skorupiaki – stonogi są saprofitami zjadającymi gnijące cząstki
roślinne.
Odnóża
pąkli i kaczenic są zaopatrzone w gęste szczecinki. Służą one
do zagarniania planktonu stanowiącego ich pokarm. Chociaż osiedlają
się min. na skórze waleni, to jednak nic im nie szkodzą.
Niewielkie
skorupiaki – zawszele (,,wszy wielorybów'') są pasożytami
odżywiającymi się skórą waleni, zaś rybosze niszczą skórę
ryb, stąd nazwa.
Kiełże
szukają pożywienia w mule, zjadając razem z nim znajdujące się
tam resztki organiczne.
Pokarm
owadów jest bardzo urozmaicony. Do jego pobierania wykształciły
aparaty gębowe. Składają się one z czterech podstawowych części:
pary żuwaczek, pary szczęk, wargi górnej i wargi dolnej.
Wyróżniamy następujące rodzaje aparatów gębowych: gryzący,
kłująco – ssący, ssący i liżący. Te same rodzaje aparatów
gębowych u różnych owadów mogą mieć krańcowo różne
zastosowanie np. chrabąszcz majowy zjada liście, podczas gdy
modliszka zjada inne owady. Opisana w ,,Biblii''
strawa zwana manną to nie kasza. Zdanie są podzielone co to mogło
być. Prawdopodobnie były to odchody czerwi. Natomiast odchody
innych owadów np. much są niejadalne. Słynna spadź, czyli ,,rosa
miodowa'', przysmak mrówek, to po prostu odchody mszyc. Termity
używają swoich odchodów jako nawozu dla grzybów.
Chrabąszcz
majowy jest bardzo żarłocznym roślinożercą. Jego larwy (pędraki)
podgryzają korzenie. Natomiast imago zjadają liście powodując
wielkie straty w uprawach rolnych i sadowniczych. Stonka ziemniaczana
nie od razu odżywiała się liśćmi, kwiatami i łodygami
ziemniaków. W swojej ojczyźnie, na południu Ameryki Północnej
niszczyła rośliny spokrewnione z ziemniakami, ale nigdy ich samych.
Kiedy europejscy osadnicy uszlachetnili ziemniaki, stonki przerzuciły
się na nie i zostały zawleczone do Europy jako nieprzejednani
amatorzy tych roślin.
Wołek
zbożowy należący do ryjkowców, przed uprawą roślin przez
człowieka wysysał ziarna dzikich traw. Obecnie nie tylko niszczy
zboże, ale i ich przetwory.
Jeszcze
większymi szkodnikami magazynów są mrzyk gabinetowy i żywiak.
Pierwszy niszczy organiczne części eksponatów, zaś żywiak oprócz
nich zżera mąkę, kaszę, papier, a nawet ziarno zatrute
strychniną. ,,Zjada
wszystko oprócz żelaza''
– podsumował pewien entomolog.
Kruszczyca
złotawka jest roślinożerna. Podgryza płatki kwiatów. Nie jest
jednak większym szkodnikiem, ponieważ mimochodem zapyla kwiaty.
Wiele
chrząszczy zjada drewno. Najbardziej znanymi z tych specjalistów są
korniki zjadające drewno drzew iglastych.
Meble
uszkadza kołatek, którego larwy i imago drążą tunele w drewnie.
Niektóre kościoły mogą ,,poszczycić się'' całymi pokoleniami
tych owadów.
Wynurt
i koziorogi (dębosz i bukowiec) drążą swoje tunele w drewnie
starych, spróchniałych drzew.
Istnieją
też chrząszcze drapieżne. Biedronka odżywia się mszycami, zaś
ulubionym pokarmem pokarmem pływaka żółtobrzeżka są kijanki.
Biegaczowate
są zaopatrzone w grube żuwaczki przypominające obcęgi. Są na
tyle obce aby przeciąć ludzką skórę. Ulubionym pokarmem jednego
z nich, tęcznika liszkarza są gąsienice. W USA w celu opanowania
plagi zawleczonych z Europy motyli brudnicy nieparki masowo
importowano te chrząszcze.
Świetliki
są również mięsożerne. Żywią się ślimakami, które, w
starciu z nimi nie mają szans. Najpierw świetlik paraliżuje
ślimaka, później rozpuszcza jego ciało na papkę, którą wysysa.
Zamieszkujący
lasy i łąki grabarz karmi swoje larwy padliną. W tym celu zakopuje
znalezioną padlinę w glebie i goli z sierści lub piór. Później
samica składa w niej jaja.
Niektóre
chrząszcze karmią się odchodami. W Polsce do takich owadów należy
żuk leśny, ale najbardziej znany z nich jest skarabeusz. Ów owad
żyjący w Afryce i na południu Europy w okresie godowym toczy z
owczego łajna (imago mogą jeść też inne rodzaje kału) kule lub
kradnie je od innych skarabeuszy. Samica wybierze tego samca z
najładniejszą kulą. Potem złoży w niej jaja.
W
stadium imago pokarmem większości motyli jest nektar kwiatowy,
wiele z nich nie posiada aparatu gębowego. A co zjadają ich larwy
(gąsienice?). Pokarmem gąsienic jedwabników morwowego i dębowego
są liście morwy i dębu. Bielinki kapustnik, rzepnik i rukiewnik
żerują na kapuście, rzepie i rzodkiewce. Mięsożerna gąsienica
dziwacznego kształtu należy do nie mającego polskiej nazwy
modraszka Liphyra
bronsalis.
Żywi się larwami mrówek tkaczek.
Celowo
w tym artykule pisałem tylko o odżywianiu chrząszczy i motyli,
ponieważ temat jest zbyt rozległy, aby go streścić w ogólnym
temacie.
Wśród
pajęczaków większość gatunków to drapieżniki. Najliczniejsze i
najbardziej znane z nich, pająki pochodzą z karbonu. Najstarszy z
nich, megarachne nie tkał sieci łownej (pajęczyny). Polował
aktywnie na owady, wije, krocionogi i lądowe pierścienice. Niektóre
współczesne pająki również polują w ten ,,staroświecki''
sposób. Maria Sybilla Merien wykonując ilustracje do swojej książki
,,Metamorfoza
owadów z Surinamu''
namalowała ptasznika jedzącego kolibra. Tymczasem nazwa ptasznik
jest przesadzona, ponieważ z ptaków ma okazję zjadać wyłącznie
pisklęta. Oprócz tego wiktu zjada: owady, inne stawonogi, a nawet
myszy i niewielkie węże. Kwietniki polują wśród płatków
kwiatowych. Czatują na zbierające nektar owady. Niektórzy zoolodzy
uważają, że te pająki potrafią zmieniać ubarwienie, co jeszcze
się nie potwierdziło. Topik poluje na narybek chlapiąc odnóżami
w lustro wody, aby je przywabić. Pająk bananowy nie zjada bananów,
ale żyjące na nich karaluchy. Pająki zjadają swoje ofiary
wstrzykując im do organizmu soki żołądkowe.
Skorpiony
również są mięsożerne. Do łapania swych ofiar używają
pierwszej pary odnóży przekształconych w szczypce. Zdobycz
zabijają żądłem usytuowanym na końcu odwłoka. Skład ich
pokarmu stanowią owady, wije, krocionogi, ślimaki, myszy,
jaszczurki, uprawiają też kanibalizm.
Kosarze
bardzo często pojawiają się na świeżo skoszonych łąkach, gdzie
szukają padliny.
Roztocza
żywią się przede wszystkim złuszczonym naskórkiem ludzkim. Ich
odchody to kurz – ten sam pojawiający się na nieczyszczonych
meblach czy książkach.
Roślinożernym
roztoczem jest przędziorek owocowiec, powodujący straty w sadach
owocowych.
Pasożytniczy
roztocz, kleszcz odżywia się krwią. Bez picia może przetrwać 2 –
3 lat, ale gdy ma taką możliwość, to pije bez opamiętania. Jego
aparat gębowy ma kształt igły. Odnóża przednie są grube i
twarde – idealnie wczepiają się w skórę. Chitynowa powłoka
kleszcza jest bardzo elastyczna i rozciągliwa dzięki czemu kleszcz
może wypić tyle krwi.
Najstarsze
mięczaki świata – amonity były drapieżnikami. Do chwytania
swych ofiar używały macek zakończonych przyssawkami. Podobne
wyposażenie mają współczesne głowonogi. Należące do nich mątwy
i kalmary mają dwa najdłuższe ramiona zazwyczaj schowane, służące
do chwytania zdobyczy. Mątwa pomaga sobie przy polowaniu
rozdmuchując muł strumieniem swoich płynów ustrojowych. Pokarm
ćwiartują rogowym dziobem.
Do
tego samego celu ślimaki używają kolczastego języka zwanego
tarką. Ślimak winniczek odżywia się liśćmi, zaś ślinik rdzawy
jest amatorem grzybów. Istnieją też ślimaki mięsożerne.
Rozkolec żywi się małżami. Dziurawi ich muszle kwasem, aby dostać
się do mięsa.
Małże
żywią się wyłącznie planktonem. Gdy chcą się odżywiać,
uchylają wieko muszli i wysuwają narządy filtracyjne. Nożyki
Solen utożsamiają sól z obecnością wody.
Odchody
większości ryb mają kształt wydłużonych, brązowych wałeczków.
Przodkowie ryb – minogi w związku z brakiem czaszki mają jamę
gębową w kształcie dziury z przyssawką i narządami tnącymi.
Odżywiają się bowiem krwią, ale tylko rybią. Człowiek może
więc pływać w towarzystwie naszych czterech minogów bez żadnych
obaw.
A
jak odżywiają się prawdziwe ryby? Dla rybek akwariowych produkuje
się specjalne pokarmy dostępne w sklepach zoologicznych. Bardzo
pożądane w akwarium są glonojady, zgodnie z nazwą zeskrobujące
ze ścian akwarium osadzające się glony.
Niektóre
ryby nie mogą być trzymane razem. Absolutnie żadnego
,,towarzystwa'' nie mogą mieć tam piranie, ponieważ te małe rybki
korzystają z każdego źródła białka zwierzęcego. Mogą schwytać
swojego opiekuna za palec. Praczki z dorzecza Amazonki i Orinoko mają
czasem okrągłe blizny - ,,pamiątki'' po spotkaniu z tymi rybami.
Istnieją także gatunki piranii roślinożernych odżywiających się
owocami wpadającymi do wody.
Inne
niebezpieczne ryby – canero z tych samych obszarów nie jedzą
ludzkiego mięsa. W poszukiwaniu pokarmu mogą jednak wkręcać się
do otworów w ciele powodując zakażenia.
Papugoryby
uzyskały tę nazwę z racji swego rogowego dzioba przypominającego
dziób papugi. Używają go do ćwiartowania ukwiałów i koralowców.
Przez
wiele lat wyzwanie dla nauki stanowiło pytanie: ,,Co je konik
morski''? W oceanariach próbowano karmić te ryby mielonym mięsem.
Później okazało się, że koniki morskie zjadają pewien gatunek
raczków stanowiących również pokarm wielorybów.
Nasz
szczupak potrafi godzinami ,,stać'' w wodzie na podgiętym ogonie. W
odpowiednim momencie wyprostowuje ogon i rzuca się na zdobycz z
otwartym pyskiem.
Sum
wykorzystuje swoje ampułki (a nie wąsy!) w wyszukiwaniu zdobyczy,
ponieważ dotyk jest najlepiej rozwiniętym zmysłem tej ryby.
Żabnica
ma na głowie długi wyrostek zwieńczony kulką ze świecącymi
bakteriami, co służy jako wabik na mniejsze ryby.
Lis
morski należący do rekinów ma bardzo długi górny płat płetwy
ogonowej. Używa go do połowów zagarniając niewielkie ławice ryb
i później zjada je za jednym zamachem.
Inny
rekin, żarłacz tygrysi jest niewybrednym drapieżnikiem. W jego
żołądku można czasem znaleźć nawet butelki i inne śmieci.
Karp
zjada czasem upadłe do wody kanapki.
Wszystkie
płazy (przynajmniej dorosłe) są mięsożerne. Jako przykład dajmy
żabę trawną. Kijanki są roślinożerne, a odżywiają się
kijankami filtrowanymi z wody. Natomiast dorosła żaba jest
mięsożerna. Aby polowanie było szybsze i skuteczniejsze, język
jest długi i usytuowany z przodu pyska. Pokryty jest lepką
substancją.
Całkiem
inaczej poluje platana. Odpowiednia budowa płuc pozwala jej na
unikniecie potrzeby wypływania na powierzchnię. Krótkie łapy
przednie są pozbawione błon pławnych, ale za to wyposażone w
szpony do chwytania.
Kijanki
żaby goliat odżywiają się liśćmi pewnej rośliny różowatej,
zaś dorosłe, wyposażone w … zęby zjadają: bezkręgowce, ryby,
inne żaby, młode krokodyle, ptactwo wodne i gryzonie.
Traszki
należące do płazów ogoniastych mają małe, stożkowate zęby.
Żywią się wodnymi owadami, ślimakami i dżdżownicami.
Salamandra
olbrzymia odżywia się bezkręgowcami i rybami. Poluje na nie
przypłaszczona do dna. Kiedy von Siebold złapał parę tych
wielkich płazów, to podczas podróży do Europy, samiec zjadł
swoją partnerkę.
Pierwszym
gadem roślinożernym był edafozaur żyjący w permie.
Pierwsze
gady wodne, mezozaury zjadały skorupiaki, mięczaki i ryby, które
chwytały swoimi długimi pyskami wyposażonymi w szpilkowate zęby.
Jadłospis
dinozaurów był bardzo urozmaicony. Były w nim inne dinozaury,
liście, szyszki, ssaki, jaja, owady i ryby. O tym czy dinozaur był
mięso – czy roślinożerny decydował układ szczęk i kształt
zębów. Również dużo ,,mówią'' proporcje ciała: zauropody
miały długie szyje do sięgania wysoko do liści lub szyszek, a
karnozaury – krótkie, giętkie szyje do wyrywania płatów mięsa.
Żołądek dinozaurów składał się z przełyku, komory i jelit.
Znajdowały się w nim gastrolity ułatwiające trawienie.
Niestrawiony pokarm (kał) dinozaurów zwany jest koprolitem.
Naukowcy mielą koprolity na proszek i na jego podstawie dowiadują
się co dinozaur jadł.
Pterozaury
i gady morskie były wyłącznie mięsożerne.
Większość
współczesnych gadów to mięsożercy. Jaszczurka zwinka ma małe,
stożkowate zęby do ćwiartowania owadów, ślimaków, pająków,
dżdżownic, wijów i krocionogów.
Podobną
dietę mają kameleony i gekony. Języki tych gadów są
rozmieszczone i zbudowane jak u żab. Są to bowiem gady mięsożerne,
żywiące się owadami. Gekon chętnie poluje w pobliżu lampy
ponieważ jej światło przyciąga owady.
Waran
z Komodo ze względu na znaczne wymiary ciała może sobie pozwolić
na to, aby polować na zwierzęta kopytne. Podczas łowów często
posługuje się ciężkim ogonem, którym z łatwością łamie
kręgosłupy swoim ofiarom. Zjada także zajęczaki, gryzonie, ptaki,
jaja i pisklęta.
Urozmaicona
jest dieta legwanów. Legwan pustynny jest mięsożerny, zjada:
owady, gryzonie, mniejsze jaszczurki, oraz plądruje gniazda
naziemnych ptaków. Legwan zielony zjada liście, owoce i owady.
Legwan morski konsumuje wodorosty; pokarm ten uzupełnia owadami i
skorupiakami. Legwan lądowy zjada rośliny lądowe; potrafi zjeść
kaktus razem z kolcami.
Moloch
kolczasty, zwany straszliwym, jest straszliwy wyłącznie dla mrówek,
które stanowią jego jedyny pokarm. Ta jaszczurka ma ciekawy sposób
pozyskiwania wody na pustyni. Kolce na jej grzbiecie są pokryte
bruzdami i kanalikami, po których skroplona para wodna płynie
prosto do pyska.
Wszystkie
węże są mięsożerne. Wiele z nich ma swoje przysmaki. Zaskroniec
uwielbia żaby, zaś wąż Eskulapa i gniewosz plamisty gustują w
jaszczurkach i nietoperzach. Wąż jajożer odżywia się wyłącznie
jajami, zaś węże morskie polują na ryby.
Jedyny
żyjący dzisiaj sfenodont, hatteria odżywia się owadami,
gryzoniami, ślimakami, jajami i pisklętami.
Żółwie
kawałkują pokarm rogowym dziobem, który ostrzy się podczas
jedzenia. Większość żółwi to mięsożercy. Żółw
jaszczurowaty poluje na ryby i żaby, odgryza czasem palce ludziom.
Chelodyna australijska żywi się rybami, łapie je rogowym dziobem.
Do roślinożernych żółwi należy żółw grecki. Podstawą jego
pokarmu jest sałata. Zdarza mu się przypadkowo zjadać drobne
zwierzęta np. mszyce. Żółwie są bardzo odporne na głód co
wykorzystywali dawni żeglarze. Więzili żółwie olbrzymie z
Seszeli i Galapagos w charakterze rezerwy pokarmowej.
Krokodylowate
są wyłącznie mięsożerne. Jako przykład weźmy krokodyla
nilowego. Jego potomstwo żywi się owadami, gryzoniami,
jaszczurkami, żabami, małymi rybkami. Dorosłe żywią się żabami,
rybami, potomstwem innych osobników swego gatunku, ptakami i
kopytnymi. Gawiale żywią się wyłącznie rybami.
Najbardziej
charakterystyczny sposób odżywiania mają zięby wampiry żyjące
na Galapagos. Używają swoich ostrych dziobów do przebijania skóry
ptaków morskich w poszukiwaniu krwi, choć niektórzy mają inne
zdanie; zięby wampiry szukają tam pasożytów.
Ciekawy
zwyczaj ma zięba dzięciołowa. Jej pokarmem są owady żerujące
pod korą. Z powodu krótkiego dzioba pomaga sobie cierniem nabijając
na niego owada.
Inna
galapagoska zięba, zięba kaktusowa ma silne nogi i gruby, mocny
dziób. Odżywia się dżdżownicami, owadami i nasionami. W ich
poszukiwaniu pod znalezionym kamieniem kopie dołek i spycha do niego
kamień.
Ciekawy
sposób odżywiania się mają dzierzby. Ich dzioby są zakrzywione
przez co Karol Linneusz zaliczył je do ptaków drapieżnych. W celu
unieruchomienia zdobyczy, nakłuwają ją na ciernie. Z tego powodu
dzierzba gąsiorek bywa nazywana ,,cierniokrętem''.
Odchody
ptaków są łatwe do rozpoznania. W celu zmniejszenia ciężaru
ciała ptaki pozbyły się pęcherza moczowego. Są one dwukolorowe:
część biała zawiera mocz, czarna lub ciemnozielona – kał
właściwy. Guano są to właśnie odchody ptaków morskich żyjących
u wybrzeży Chile i Peru cenione jako nawóz.
Dziobak
należący do stekowców ma kaczy dziób pokryty miękką skórą
(narząd dotyku). Rozgniata nim swój pokarm: skorupiaki, mięczaki i
robaki. Tłuszcz magazynuje w ogonie.
Inny
stekowiec, kolczatka ma długi rurkowaty pysk, stanowiący
,,futerał'' dla długiego, lepkiego języka. Odżywia się mrówkami
i termitami. Ich gniazda niszczy wielkimi pazurami.
Gerald
Durell złapawszy trzy oposy z obrzydzeniem stwierdził, że dwa z
nich zabiły odgryzając głowę najmniejszego z nich. Później
pozostałe przy życiu oposy rzuciły się do bójki, ale zostały
rozdzielone. Stało się tak ponieważ te torbacze są w stosunku do
siebie bardzo agresywne, co na ograniczonym terenie skłoniło je do
kanibalizmu. W naturze oposy żywią się: owocami, nasionami,
grzybami, miodem, drobnymi kręgowcami, odpadkami spożywczymi.
Niewybredny
jest również diabeł tasmański. Ma mocne, ostre zęby zdolne do
kruszenia najgrubszych kości. Zjada owady, płazy, gady, inne
torbacze, zwierzęta przywiezione z Europy, oraz ptaki. Chętnie
odwiedza plażę szukając tam wyrzuconych na brzeg skorupiaków,
ryb, żółwi i padliny ssaków morskich.
Ostronóg
miodowy został nazwany przez brytyjskich kolonistów ,,honey
possum'',
czyli miodowy opos. Nazwa jest błędna ponieważ ostronóg należy
do pałankowatych. Oprócz nektaru sporadycznie zjada małe owady.
Jego pysk przypomina rurkę do ssania. Zęby w stanie zaniku. Język
długi i pokryty długimi brodawkami.
W
naturalnym środowisku antechinus poluje na małe pająki i
karaluchy, zaś w hodowli potrafi zabić konika polnego tak dużego
jak on sam lub większą od siebie mysz.
Najsłynniejszym
torbaczem – monofagiem jest koala. Słowo to jest spolszczeniem
aborygeńskiego ,,kulawine''
- ,,nie piję''.
Zgodnie z nazwą nie musi schodzić z drzewa w poszukiwaniu wody na
ziemię, ponieważ czerpie ją z pokarmu – liści eukaliptusa.
Noworodki koali w torbie matki oprócz mleka odżywiają się …
odchodami matki, które zawierają część bakterii potrzebnych do
trawienia liści eukaliptusa. Eukaliptusowy zapach futra koali
odstrasza pchły.
A
teraz przejdźmy do sposobu odżywiania się łożyskowców. Podstawą
pokarmu ryjówek są owady, pająki, ślimaki, dżdżownice. Pysk
długi, wyposażony w liczne wibrysy, nos ruchliwy. Zęby w stanie
zaniku. Mięsną dietę ryjówki uzupełniają nasionami drzew
iglastych. Z powodu szybkiej przemiany materii giną z głodu w
przeciągu kilku godzin.
Spokrewnione
z ryjówkami rzęsorki są trochę bardziej odporne na głód.
Odżywiają się wodnymi owadami, pierścienicami, robakami,
ślimakami, rybami, żabami, traszkami, czasem upolują mysz. Zdobycz
paraliżują jadem zawartym w ślinie.
Inny
krewny ryjówki, zębiełek białawy zimą wprowadza się do
zabudowań gospodarskich. Poluje na owady i myszy, w razie braku tego
wiktu podjada ludziom jedzenie.
Krety
niesłusznie posądzane są o podgryzanie korzeni roślin. Tak
naprawdę zjadają podziemne owady i dżdżownice. Z tych ostatnich
robią sobie na zimę zapasy pożywienia. Gromadzą je w górnych
warstwach gleby dokąd przenika mróz powstrzymujący regenerację
nadgryzionej głowowej części ciała. Kret – samiec nie jest
dobrym ojcem. Czasem może nawet zeżreć własne potomstwo, przeto
krecia mama musi pilnie strzec swoich młodych.
W
wielu bajkach przedstawia się jeża jako fanatycznego miłośnika
jabłek. Tak naprawdę jeż, mający najlepiej wykształcone zęby
wśród ssaków owadożernych, zjada: padlinę, owady, dżdżownice,
ślimaki, sporadycznie myszy, żaby, jaszczurki, jaja (z tego powodu
był wyjęty spod ochrony w zamkniętych bażanciarniach) i węże.
Wśród tych ostatnich jego łupem padają także żmije.
Słowo
gryzonie zostało ukute od silnie rozwiniętych siekaczy tych
zwierząt, które muszą być stale ścierane. Odchody gryzoni mają
kształt twardych pałeczek koloru brązowego lub czarnego. Ponieważ
jest to grupa bogata w gatunki, zatrzymam się na niektórych z nich.
Podczas
gdy mysz domowa zjada ser, ziarna, zapasy żywności, odpadki
spożywcze, mysz śpiewająca odżywia się całkiem inaczej. W USA
jest nazywana ,,grasshopper
mouse'',
czyli mysz od koników polnych. Odżywia się owadami, jaszczurkami,
innymi myszami, czasem upoluje skorpiona.
Choć
wydaje się to cudaczne, zwykły chomik też może być mięsożerny.
Samice chomików często zjadają swoje potomstwo. W naturze chomiki
uzupełniają swój pokarm owadami i ślimakami.
Zajęczaki
różnią się tym od gryzoni, że mają dwie pary siekaczy przez co
niektórzy uważają je za osobny rząd. Są roślinożerne. Króliki
stosują metodę podwójnego trawienia. Ich odchody wydalone po raz
pierwszy są miękkie i są zjadane przez królika. Drugi raz
wydobywają się z odbytu twarde. Królikowi pomaga to w pełni
wykorzystać wszystkie witaminy z pokarmu, podczas gdy człowiek
zatrułby się w ten sposób.
Odchody
nietoperzy są białe i obrzydliwie cuchną. Wszystkie europejskie
nietoperze są owadożerne. Kruszą chitynowe pancerzyki owadów
ostrymi zębami. Są też inne specjalizacje pokarmowe. Nie mający
polskiej nazwy Noctilio
leporinus
odżywia się rybami. Lata nocą z opuszczonymi łapami i chwyta ryby
pływające nad powierzchnią. Przysmakiem lironosa są jaszczurki.
Istnieją też nietoperze wampiry. Mają one ostre zęby służące
do przecinania skóry. Są one ze sobą solidarne i dzielą się
pokarmem. Kalongi i rudawki są roślinożerne. Zjadają owoce i
zapylają kwiaty. Ludowe wierzenia mówiące, że żywią się małymi
dziećmi są absurdalne.
Sposobu
odżywiania się większości szczerbaków, łuskowców i mrównika
nie muszę już opisywać, ponieważ jest on taki sam jak u
kolczatki. Wyjątkiem jest należący do szczerbaków leniwiec.
Odżywia się liśćmi. Wiele z nich jest trujących dla innych
zwierząt.
Ssaki
płetwonogie są wyłącznie mięsożerne. Ważną pozycję w ich
jadłospisie zajmują ryby. Czy wie Czytelnik w jaki sposób foka
zjada flądrę skoro jej pysk nie jest przystosowany do jedzenia ryb
o takich kształtach? Łapie flądrę pyskiem i skręcając ją łamie
jej kręgosłup. Wtedy to flądra skręca się jak rolmops i foka
może bez trudu zjeść upolowaną zdobycz.
Ciekawe
zwyczaje pokarmowe ma mors. Odżywia się małżami, które wydłubuje
z dna za pomocą swych ciosów. Tej sztuki małe morsy uczą się od
matek. Osieroconymi morsami nie opiekują się inni członkowie
stada, toteż te osobniki polują na ryby lub uprawiają kanibalizm.
Natomiast
syreny są roślinożerne. Należący do nich manat odgrywa znaczną
rolę w utrzymaniu żeglowności śródlądowych akwenów.
Ten
pierwszy (fiszbinowiec) odżywia się krylem i dobijakami. Poluje na
nie w ten sposób, że płynąc pod ławicą swego źródła pokarmu,
wypuszcza pęcherzyki powietrza i połyka skorupiaki lub ryby za
jednym zamachem. Nad odżywiającym się długopłetwcem często
krążą chmary mew. Wieloryb ich nie atakuje, ale nieostrożne mogą
trafić do jego żołądka.
Całkiem
inaczej poluje kaszalot (zębowiec). Odżywia się rybami i ssakami
płetwonogimi, ale podstawą jego pożywienia są kalmary olbrzymie.
Oto jak opisuje takie polowanie radziecki zoolog Zienkiewicz podczas
badań prowadzonych na Pacyfiku:
,,Pewnego
wczesnego poranka byliśmy świadkami walki kaszalota z olbrzymią
kałamarnicą. Duży, samotny kaszalot został przez nas zauważony w
niewielkiej odległości, przy czym zwrócił na siebie naszą uwagę
swoim dziwnym zachowaniem. To całkowicie wyskakiwał z wody, to
kręcił się dookoła, jakby trafił w niego harpun... Na jego dużej
głowie zauważyliśmy coś w rodzaju wianka, to powiększającego
się, to zmniejszającego co pozwoliło nam domyślić się, że
kaszalot walczy z olbrzymią kałamarnicą, która przyczepiła się
do jego głowy swoimi długimi ramionami. Widocznie kaszalot starał
się ogłuszyć swoją zdobycz uderzając nią o wodę, dlatego też
wyskakiwał całkowicie z fal i kręcił się wkoło. Zanim
dopłynęliśmy do kaszalota, zdążył on połknąć swoją
zdobycz''.
Pies
domowy jako pochodzący od wilka jest drapieżnikiem. Jego pokarmem
jest mięso, lubi także gryźć kości. Najlepiej nadają się do
tego celu kości zwierząt kopytnych. W obecnych czasach istnieje
wiele różnych suchych karm dla psów. Jednak najzdrowsze dla psów
jest naturalne mięso. Fabrycznie produkowane psie jedzenie jest
natomiast doskonałe jako karma odchudzająca. Wiele psów zachowało
instynkt łowny, zaś zdziczałe psy na Galapagos i na Hawajach
wyrządzają wiele szkód w naturalnym zwierzostanie tych terenów.
Nie przywiązują wagi do miejsca gdzie zostawiają swe odchody. Są
jednak podejmowane próby walki z plagą psich odchodów. W Australii
są specjalne odcinki plaż wyznaczone dla zwierząt. We Francji
jeżdżą po miastach specjalne pojazdy z rurami wciągającymi
odchody. W Wielkiej Brytanii odchody są zamrażane, aby łatwiej
odrywały się od podłoża. Do niedawna w Polsce wyłącznie
zabraniano psom wstępu na pewne obiekty (sklepy, kina, baseny itd.),
ale sprzątać kupy z ulic i klatek schodowych (poza sprzątaczką)
nikt się nie kwapił! Obecnie z satysfakcją obserwujemy na ulicach
polskich miast coraz więcej specjalnych ,,budek'' na psie odchody.
A
co je wilk? Baśnie o Czerwonym Kapturku niesłusznie kreują wilka
na ludojada. Dodatkowo warto zaznaczyć, że wilk ma najostrzejsze
zęby wśród psowatych. Słuszne jest powiedzenie o wilczym
apetycie, z którym kontrastuje fakt, że bez jedzenia wilk może
przetrwać tydzień.
Urozmaicony
jadłospis ma lis rudy. Odżywia się nie tylko padliną, owadami i
innymi bezkręgowcami, rybami, płazami, gadami, ptakami, gryzoniami,
zajęczakami i owadożernymi. Pobiera również pokarm roślinny;
owoce, a nawet trawę. Chętnie grzebie w śmietnikach w poszukiwaniu
odpadków spożywczych.
Natomiast
kotowate są wyłącznie mięsożerne. Kot domowy tępi myszy i
szczury, nie gardzi rybami i ptakami, zaś w Australii poluje na małe
torbacze. Istnieją też specjalne karmy dla kotów.
A
jak odżywiają się łasicowate? Łasica, od której otrzymały
nazwę, żywi się owadami, żabami, jaszczurkami, ptakami,
gryzoniami, zajęczakami. Potrafi zabić mysz w jej własnej norze.
Większy
od niej gronostaj ma te same wymagania pokarmowe, co wyzwala
konkurencję między dwoma gatunkami, w której łasica przegrywa.
Należąca
do łaszowatych mangusta oprócz węży i skorpionów zjada owady,
żaby, jaszczurki, ptaki, gryzonie i zajęczaki.
Zagadkę
dla nauki stanowi to czym odżywia się lizang? Prawdopodobnie jest
wszystkożerny, może zjadać owoce, owady i ptaki.
Hieny
chociaż mają opinię padlinożerców umieją również polować.
Należąca do nich hiena cętkowana ma najmocniejsze zęby z
wszystkich ssaków. Całkiem inaczej odżywia się protel. Z powodu
słabych zębów zjada wyłącznie owady.
W
odróżnieniu od innych niedźwiedziowatych, niedźwiedź polarny nie
je miodu ponieważ nie ma do niego dostępu. Zjada dużo mięsa ryb,
ptaków, płetwonogich i kopytnych. Z jarskiego menu ma dostęp do
zeschłych traw, mchów i porostów. Zimą zjada z upolowanej foki
tylko skórę i tłuszcz, ponieważ nadmiar białka zwierzęcego
powoduje pragnienie.
Szop
pracz jest wszystkożerny. Żywi się bulwami, owocami, odpadkami
spożywczymi, owadami, rybami, płazami, gadami, ptakami i
gryzoniami. Jego nazwa jest błędna, ponieważ nie pierze swojego
pokarmu, ale wykorzystując rozwinięty zmysł dotyku maca go i
kawałkuje.
Sposób
odżywiania się dzieli zwierzęta parzystokopytne na dwie kategorie:
nieprzeżuwacze i przeżuwacze. Jako przykład podamy dzika i
hipopotama, oraz renifera.
Dzik
jest wszystkożerny. Pysk zakończony ryjem (w języku łowieckim:
gwizdem). Zjada: bulwy (w tym ziemniaki), kłącza, żołędzie,
orzechy, owoce. W jadłospisie dzika figurują również owady,
ślimaki, dżdżownice, drobne kręgowce, jest też amatorem padliny.
Hipopotam
ma wielką paszczę z długimi, białymi kłami. Są to zwierzęta
roślinożerne – połknięte razem z roślinnością pijawki i
ślimaki stanowią element uboczny ich diety. Zjada glony, trawę i
rośliny uprawne.
Żyjący
w surowym klimacie Bieguna Północnego renifer nie może pozwolić
sobie na wybrzydzanie. Odżywia się zeschłą trawą i mchem, oraz
porostem – chrobotkiem reniferowym. W okresie głodu spożywa nawet
ptasie jaja, ryby, lemingi, a nawet ludzki i psi mocz.
Słonie
są natomiast wyłącznie roślinożerne. W naturalnym środowisku
zjadają dużo traw, liści i owoców.
Szympans
należący do naczelnych ma bardzo urozmaicony jadłospis.
Najchętniej zjada owoce (głównie banany). Pokarm uzupełnia
mięsem. Termity łapie przykładając patyk do otworu termitiery.
Czasem szympansy jednoczą się w grupy i polują na ptaki, ssaki
kopytne, a nawet na małe małpy. Liści używają jako serwetek i
papieru toaletowego.
1
Obecnie pierwotniaków nie zalicza się już do zwierząt, ale do
osobnego królestwa zwanego Protista.