Czy wzorem Paolo
Gulisano, który napisał książkę o kuchni inspirowanej
,,Opowieściami z Narnii'',
zastanawiał się Czytelnik co jedzono na Atlantydzie? Czytając
,,Atlantydę dziecko gwiazd''
Michaliny Olszańskiej natrafiamy na wzmianki o bananach i
czekoladzie.
Na Atlantydzie uprawiano pszenicę,
jęczmień, ryż, kukurydzę, proso, owies i sorgo. Pieczono biały
chleb w formie bochenków, lub podpłomyków, bułki zdobione makiem,
sezamem, lub pestkami dyni, niekiedy w kształcie męskich, lub
żeńskich genitaliów, oraz liczne wymyślne, kolorowe ciasta.
Zupy: serowa,
cebulowa z serem i grzankami, czosnkowa, rosół lemuryjski, zupa z
ostryg z chili, czekoladowa z bakaliami i bitą śmietaną (popularny
deser), chłodnik pomidorowy, bakłażanowa, orzechowa, krewetkowa,
krabowa, gulaszowa z wieprzowiny lub baraniny, kokosowa, imbirowa,
cynamonowa, łososiowa z dodatkiem czerwonego kawiorem, tuńczykowa,
podrobowa (ze zwierzęcej krwi, oczu i jąder), jesiotrowa z czarnym
kawiorem i koprem, piwna z wieprzowiną, zupa z cukinii z koziną,
paprykowa z oliwkami i kukurydzą, chłodnik żurawinowy, winna z
omułkami, kumysowa z wołowiną lub dziczyzną (zapożyczona z
Lemurii), herbaciana z ryże,
solą i masłem
(zapożyczona z krainy Leng).
Mięso: gulasz
z dzika z ryżem i surówką z czerwonej kapusty, kiełbasa wieprzowa
z chili,gyros,
szaszłyki z mięsa zebr, lub antylop, szynka smażona w panierce,
schab Atlantów (obecnie znany jako kotlet ministerski), kotlet
wieprzowy nadziewany żółtym serem, kogut w winie, kogucie
grzebienie, indyk w sosie paprykowym, kaczka w sosie orzechowym, gęś
w sosie czosnkowym, bażant nadziewany ryżem i imbirem w sosie
jogurtowo – cynamonowym, paw z makiem, struś nadziewany figami i
daktylami podawany z ryżem, perliczka z kaszą kuskus, kurczaki w
sosie chrzanowym, kuropatwa w sosie śmietanowym, baranina gotowana w
słonym jogurcie, królik w sosie śmietanowym z koperkiem, kiełbasa
w cieście, kurczak w cieście, kaczka w sosie piwnym, gęś w sosie
winnym, kozina w sosie korzennym, kaczka z pomarańczą, pieczeń z
jelenia przybrana świeżymi pomidorami, szynka z zebry, ogon
krokodyla z chrzanem, pieczone płetwy foki, wędzone uszy świni,
żabie
udka, ślimaki z szalotką, kiełbasa
z wieloryba.
Ryby: kiełbasa
z łososia, śledzie w śmietanie z cebulą i ziemniakami, łosoś w
cieście, tuńczyk w cieście, śledź w cieście, śledź wędzony
śledź marynowany, węgorz wędzony, smażony rekin, smażony
halibut, wędzona makrela w cieście, minóg w winie, śledź
smażony, karp smażony, sum w kurkach, pulpety ze szczupaka, pulpety
z łososia, pieczony pstrąg z migdałami, żabnica z papryką,
gotowany
sandacz, karasie
w śmietanie (przysmak Kościeja), smażony okoń, smażony dorsz,
dorsz wędzony, węgorz marynowany z owczym serem, pieczony jesiotr z
koprem w sosie śmietanowym, gulasz z łososia, gulasz z tuńczyka.
Owoce morza: trepang
(danie ze strzykwy zapożyczone z kuchni lemuryjskiej), gulasz z
ośmiornicy, jeżowiec w cieście, homary i langusty w cieście,
placek z przegrzebkami, ostrygami, lub omułkami, omułki w białym
winie, szaszłyk z bananów i owoców morza.
Jaja:
Popularnością cieszyły się jaja strusi, kaczek, gęsi i indyków,
a także jaja
w sosie musztardowym z ziemniakami, omlet z małżami, omlet z
krewetkami, omlet
z groszkiem i jajecznica z boczkiem.
Nabiał: ser
żółty, sery pleśniowe szmaragdowy i szafirowy, twaróg z miodem,
masło (używane głównie do smażenia)
Ziemniaki: ziemniaki
z zsiadłym mlekiem, ziemniaki pieczone z sosem śmietanowym, frytki
z sosem pomidorowym, placki ziemniaczane polane śmietaną, placki
ziemniaczane z gulaszem (dziś znane jako placki po węgiersku),
musaka.
Dania warzywne: bakłażany
nadziewane ryżem i oliwkami, ogórki nadziewane ryżem, surówka z
pora z jajkiem i majonezem, surówka z czerwonej kapusty, bób z
papryką, prażony na oleju, faszerowana papryka, surówka z
pomidorów i cebuli, smażona cebula, smażony czosnek, czerwona
fasola z ryżem, mięsem i chili, brokuły w sosie czosnkowym,
karczochy w sosie śmietanowym z kurkami i pieprzem, groch smażony,
mizeria, ćwikła z chrzanem, marynowany kalafior.
Owoce: jabłka,
gruszki, pigwy, figi, granaty, daktyle, ananasy,
mango, papaje, pomarańcze, mandarynki, banany, borówki, żurawina,
cytryny, persymony, salaki, kiwi, wiśnie, czereśnie, morele,
brzoskwinie, śliwki, oraz winogrona. Popularne desery to banan w
cieście i ananas w cieście zapożyczone z kuchni lemuryjskiej.
Grzyby: pieczarki
smażone z cebulą, kania w panierce, placek z pieczarkami, placek z
kurkami, pieczarki w cieście, grzyby mun i shitake w cieście.
Orzechy: orzechy
laskowe w miodzie, pasta pistacjowa, pasta kokosowa, pasta z orzechów
włoskich, ziemnych i laskowych.
Przyprawy: sól
(stosowana w niewielkich ilościach), pieprz, cynamon, imbir, gałka
muszkatowa, bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, kminek, koperek,
pietruszka, cebula, czosnek, chili, suszone pomidory, miód, cukier z
trzciny cukrowej, szczypiorek, chrzan. Ponadto popularnością
cieszyły się dziś już zapomniane przyprawy syntetyczne wytwarzane
w pracowniach alchemików.
Sosy: szary
sos cebulowy, sos czosnkowy, rybny, chrzanowy, zielony wasabi
(zapożyczony z Lemurii), musztardowy, miodowy, pomidorowy, chili,
śmietanowy, imbirowy, piwny, winny, ziołowy, cynamonowy, cytrynowy,
bakaliowy, czekoladowy.
Ryż i kasze: ryż
z warzywami, ryż z grzybami, kuskus z sosem śmietanowym i
kalmarami.
Makarony:
makaron z sosem pomidorowym,
makaron z sosem śmietanowym, szpinakiem i kurkami, makaron z kozim
serem.
Placki i naleśniki: placek
pszenny z cebulą (cebulak), placek z kawiorem, naleśniki z mango i
bitą śmietaną, naleśniki z ananasem, bitą śmietaną i
czekoladą, naleśniki z sosem pomidorowym i ostrygami.
Pierogi: pierogi
z makiem (zapożyczone od Shemitów), pierogi z żurawiną, pierogi z
morwą, pierogi z bananami, pierogi z krewetkami, pierogi
z pigwą, mango i papają, pierogi z nadzieniem rybnym i mięsnym,
pierogi z owczym serem.
Słodycze: tort
lodowy, tort cytrusowy z bitą śmietaną, tort pistacjowy z bitą
śmietaną, pączki, sorbet ananasowy, bita śmietana z rodzynkami i
migdałami, syrop klonowy, ciasto w kształcie smoczego ogona.
Napoje alkoholowe: likier
czekoladowy, wódka ryżowa, niebieskie wino, piwo, miód pitny,
kumys.
Napoje bezalkoholowe: oranżada,
lemoniada, orszada, sporadycznie kawa i herbata, oraz kwas chlebowy z
Hyperborei.
Dania nietypowe:
trąba słonia, placek z
jądrami, owcze oczy, pieczony odbyt guźca i wiele, wiele innych.
Oczywiście
są to tylko niektóre z wymyślnych dań, jakie spożywano na
Atlantydzie w dniach jej świetności.